Hem Världen Internt UD-mejl: Svenskar evakueras på lördag

Internt UD-mejl: Svenskar evakueras på lördag

förbi admin
0 kommentar

Egyptens utrikesdepartement har bekräftat att svenska medborgare ska tillåtas att lämna Gazaremsan, enligt ett internt mejl från Sveriges utrikesdepartement.

Enligt uppgifter i mejlet bekräftade på fredagsmorgonen även Israeliska Cogat att ”de nu förbereder för att svenska medborgare ska komma ut imorgon.”

Cogat är en gren inom Israeliska Försvarsdepartementet som hjälper till att koordinera civila frågor mellan Israeliska regeringen, dess försvarsmakt, internationella organisationer och de palestinska myndigheterna.

Foto: Mohammed Abed/AFP

Myndigheterna på Gaza publicerar regelbundet namnlistor på Facebook över vilka personer som ska få passera gränsövergången i Rafah. På fredagens lista finns för första gången danska medborgare, men inga svenskar. Lördagens lista publiceras normalt sett natten mot lördagen.

En svensk man i Gaza som DN var i kontakt med på fredagsförmiddagen säger att han inte hört av UD på mer än en vecka. I det senaste mejlet han fått skriver UD att ”gränsen i Rafah har inte öppnats för Sverige ännu. De lokala myndigheterna i området ansvarar för gränsövergången. Så fort vi får information om att det kommer att vara möjligt för svenskar att ta sig över gränsen skickar vi informationen via sms och mejl.”

Läs mer:

Svenska Loai Alsaqqa i Gaza: ”Jag lyckas inte ta mig ut”

Johan Forssell: Behövs fler öppna vägar in i Gaza

Israels försvarsminister: Vi är i hjärtat av Gaza stad

Du kanske också gillar