Hem Världen Irans Raisi talar i FN medan protesterna pågår

Irans Raisi talar i FN medan protesterna pågår

förbi admin
0 kommentar

Ebrahim Raisi lämnade Iran för USA och FN-mötet i New York på måndagen.

Medan de största protesterna sedan 2009 pågår i Iran befinner sig president Ebrahim Raisi i New York, där han ska tala inför FN:s generalförsamling.

På Dag Hammarskjöld Plaza utanför FN-skrapan väntas stora demonstrationer.

Fastän han är belagd med kraftiga sanktioner av USA befinner sig Ebrahim Raisi i New York, eftersom resor till FN:s högkvarter undantas inreseförbudet. Han är på plats tillsammans med flera andra sanktionsbelagda personer som beviljats visum för resan.

Samlas utanför FN

Medan generalförsamlingen samlas pågår den största protestvågen i Iran på över ett årtionde, efter att en ung kvinna dött i polisförvar dit hon togs efter att Irans så kallade moralpoliser bedömt att hon inte bar sin obligatoriska slöja korrekt. Tusentals människor i ett tjugotal städer har samlats på gatorna, trots att demonstrationer ofta slås ned med våld och deltagare riskerar fängelse i Iran.

Exiliranier och andra oppositionella i New York planerar en stor demonstration mot den iranska regimen och presidentens närvaro i FN på Dag Hammarskjöld Plaza nära FN-skrapan.

Träffat Macron

Under sitt besök i USA har Raisi också gett en kontroversiell intervju med tv-programmet ”60 Minutes”.

Kritik har dels riktats mot hur programmet gick med på Raisis krav: att den kvinnliga journalist som intervjuade honom skulle bära slöja, inte sätta sig ned före honom och inte avbryta honom under intervjuns gång.

Till ”60 Minutes” sade Raisi bland annat att han inte kommer att träffa USA:s president Joe Biden i USA.

Före talet i generalförsamlingen har Raisi träffat Frankrikes president Emmanuel Macron, något som kritiserats av regimkritiska iranier som anser att diplomatiska kontakter med representanter för styret i Iran legitimerar diktaturen.

Du kanske också gillar