Hem Världen IS använde barnsjukhus i Aleppo som tortyrkammare

IS använde barnsjukhus i Aleppo som tortyrkammare

förbi admin
0 kommentar

Publicerad 2023-09-06 23:52

Trupper från terrororganisationen Is.

IS använde barnsjukhuset i Aleppo som en tortyrkammare för sina fångar.

Sedan började de slappna av, tog av sig maskeringen – och fångades på film.

Här är bilderna som terrorsekten inte vill att någon ska se.

De dolda övervakningskamerorna spelade i flera månader in IS-krigarnas aktivitet i det nedlagda barnsjukhuset som gjorts om till högkvarter och tortyrkammare.

På det timslånga materialet, som CNN tagit del av, syns hur fångar med ögonbindlar flyttas runt, slås med käppar och torteras genom att hängas upp med armarna bakom ryggen.

I tron om att de var ensamma tog terroristerna till sist av sig sin maskering. Något som visat sig avgörande för Cija, Kommissionen för internationell rättvisa och ansvarsskyldighet, som utreder brotten.

– Vi kan i dag visa världen hur Islamiska staten såg ut bakom kulisserna, säger Cija-chefen Chris Engels till CNN och fortsätter:

– De här filmerna är otroligt viktiga bevis vid rättegången. Vi kan nu bekräfta berättelserna från överlevande.

Lik utsprida

Hundratals syrier hölls i det provisoriska fängelset. Många kom aldrig därifrån levande.

När rebellstyrkor befriade byggnaden i januari 2014 hittades lik utspridda över golven. De var avrättade, med händerna bundna bakom ryggen.

De som haft turen att ta sig därifrån vid liv har vittnat om nattlig tortyr med kedjor och rep, och fångar som legat i pölar av sitt eget blod.

Tydliga bevis

Chris Engels säger att övervakningskamerorna från Aleppo var tydliga bevis för övergreppen som pågick på anläggningen och att de bidrar till att identifiera IS-medlemmar som fortfarande strövar runt på gatorna eller sitter fängslade för andra brott.

Cija uppger att man bidragit med information för åtal i 13 länder och får sin finansiering från västerländska regeringar, däribland USA, Storbritannien, Kanada, Tyskland och andra.

– Nationella myndigheter har ofta tillräckliga bevis för att visa att någon varit medlem i eller stöttat en i terrororganisation och få en fällande dom. Men vi tycker att det är viktigt, när det går, att ställa dem inför rätta för tortyren, för kidnappningen för morden, säger Chris Engel.

Du kanske också gillar