Hem Världen Joe Bidens klimatpaket historiskt och kritiserat

Joe Bidens klimatpaket historiskt och kritiserat

förbi admin
0 kommentar

Klimatkrisen kan inte tämjas utan väsentliga förändringar i USA, det land som efter Kina är värst i världen på utsläpp. Men klimatpolitiken har länge varit politiskt gift för amerikanska presidenter. I fyra decennier har ambitiösa lagförslag drunknat i byråkratiska gräl, ofta förhindrade av politiker vars valkampanjer finansieras av miljondonationer från oljeindustrin.

Sedan Richard Nixon införde USA:s regelverk för miljöpolitik i början av 1970-talet har alla presidenter utom Donald Trump försökt få igenom någon form av klimatpolitiska reformer, men de flesta förslag har misslyckats.

Det omfattande reformpaketet som Joe Biden signerade i augusti är därmed historiskt. Lagen paketerades som en akut åtgärd för att tämja inflationen – den heter Inflation Reduction Act – men består mestadels av storskaliga subventioner och investeringar i grön energi.Foto: Ken Cedeno/TT

Jesse Jenkins, energiforskare på Princeton University, beskrev lagen som ”den första seriösa klimatlagstiftning som tagit sig genom USA:s senat någonsin”. Klimatjournalisten Robinson Meyer kallar lagen ”slutet på fyra decenniers passivitet” från USA:s federala regering.

369 miljarder dollar ska nu investeras i förnybar energi, subventioner för elbilar och en grön energiomställning. Det är betydligt mindre än de 550 miljarder som ursprungligen utlovades, men det är ändå det i särklass största åtagandet den federala regeringen gjort för klimatpolitiken.

Ytterligare 4 miljarder dollar avsätts för åtgärder mot torka och vattenbrist.

Enligt en analys av Bloomberg kan paketet leda till att USA minskar sina utsläpp med en mängd som motsvarar hela Frankrike och Tyskland sammanlagda utsläpp.

Tankesmedjan Rhodium hävdar i sin tur att paketet kan leda till att förnybar energi går från dagens 40 procent till omkring 70 procent av USA:s energiproduktion 2030.

För att ett lagförslag ska passera den splittrade kongressen krävs att samtliga Demokrater röstar för det, eftersom få eller inga republikaner ställer sig positiva till en lag.Foto: Patrick Semansky/AP

Men den slutliga lagen innehöll även flera politiska kompromisser med olja- och naturgasindustrin, som nu får utökade möjligheter att utvinna energi på allmän mark.

Det har skapat en motsägelsefull debatt om paketets innehåll i USA. Vissa klimatexperter beskriver det som en historisk triumf, medan progressiva aktivister attackerar det som en urvattnad kompromiss.

För att få igenom paketet krävdes röster från två konservativa demokrater i senaten, Joe Manchin och Kyrsten Sinema. De fick klimataktivister att överge krav på att stänga fler kolgruvor och införa nya krav på elbolag för att få mer energi från förnybara källor.

Klimatjournalisten Kate Aronoff beskriver lagen som en ”djävulsk kompromiss”, med allt för stora gåvor till oljeindustrin. Oljeföretaget ExxonMobils VD Darren Woods sade att han var nöjd med lagen, som han kallade ”tydlig och konsekvent”.

Stödet från senatorerna Joe Manchin och Kyrsten Sinema var nyckeln till att klimatpaketet kunde röstas igenom.Foto: Kent Nishimura/LA Times/TT

De som försvarar paketet säger att alternativet till kompromisserna med Manchin var att lagförslaget skulle ha kollapsat, med bara månader kvar till ett kongressval där republikanerna kan ta tillbaka makten i representanthuset och stoppa framtida försök för klimatreformer.

Joe Bidens stab ägnade därför flera månader åt intensiv övertalning av Joe Manchin, som representerar delstaten West Virginia och länge varit en bromskloss för Bidens mest ambitiösa förslag.

Biden lyckades övertyga Manchin genom att poängtera att nya gröna energijobb skulle gynna just West Virginia, en av de fattigaste delstaterna i USA, med löften om nya investeringar för solenergi och batterifabriker i delstaten.

Senator Joe Manchin möter pressen efter ett av sina möten i Vita huset. Han gav slutligen sitt stöd till Bidens klimatpaket.Foto: Bonnie Cash/TT

Miljardären Bill Gates hade också en viktig roll i förhandlingarna, då han mötte Manchin på den berömda konferens i Sun Valley i somras där företagsledare och politiker minglar. En annan inflytelserik grupp var The BlueGreen Alliance, ett nätverk som enar fackförbund och klimataktivister. Två av USA:s äldsta fackförbund, AFL-CIO och United Mine Workers, övertygade i sin tur Manchin om att paketet skulle finansiera sjukvård för tidigare gruvarbetare med lungproblem.

Till slut fick lagförslaget politisk medvind av yttre omständigheter, då USA drabbats av värmebölja, torka och naturkatastrofer under sommaren.

För Biden är klimatpaketet därmed en väsentlig seger som tycks ha vänt hans nedåtgående opinionssiffror något. I Gallups mätningar har förtroendet för Biden stigit från en bottennivå på 38 procent i början av sommaren till 44 procent i slutet av augusti.

Du kanske också gillar