Hem Världen Kamp mot klockan för en ukrainsk storoffensiv

Kamp mot klockan för en ukrainsk storoffensiv

förbi admin
0 kommentar

Målet för Ukraina är att återta hela sitt territorium, inklusive annekterade Krim och Donbass som till stor del kontrolleras av ryska styrkor. Så sent som nu i augusti sade generalmajor Dmytro Martjenko att han förväntar sig att staden Cherson i söder kommer att vara befriad senast till årsskiftet, då den huvudsakliga fasen av kriget ska vara avslutad, uppger Kiev Post.

Men striderna har utvecklats till ett ställningskrig, där ingen av parterna avancerar i någon större utsträckning. De ukrainska styrkorna har inte lyckats ta tillbaka särskilt mycket av sitt territorium.

Samtidigt är ukrainarna under tidspress att hålla västs intresse vid liv så att vapenleveranserna fortsätter. Om Kiev inte börjar presentera resultat på slagfältet kan det internationella stödet svikta. Ju längre tiden går desto större är risken för att opinionen påverkas av stigande bränslepriser, höjda uppvärmningskostnader, inflation och en begynnande lågkonjunktur.

– De egna plånboksfrågorna är viktiga för viljan att göra uppoffringar. Om man inte ser att det lönar sig kan det finnas en risk för att man ser till kortsiktiga plånboksmål i stället för långsiktiga demokratimål. Börjar det skaka i Italien, Frankrike, Tyskland – vilket är fullt möjligt – blir det en väldigt besvärlig situation i Ukraina, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi som är lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Soldater håller i ett pansarvärnsvapen i utkanten av Kiev i mars.

Foto: Efrem Lukatsky/AP

Enligt en kartläggning gjord av Institutet för världsekonomi i Kiel har EU-ländernas militära och finansiella stöd till Ukraina minskat. Hittills har USA och Storbritannien varit de pålitligaste bidragsgivarna – amerikanerna har bidragit med leveranser värda 25 miljarder euro, har Sveriges Radio Ekot rapporterat.

– Den enkla förklaringen är att EU-länder är rätt svaga när det gäller militär makt, de har inte så mycket att ge jämfört med USA, säger Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Frågan är vad som händer om USA börjar tänka att kriget i Ukraina huvudsakligen är EU:s problem. Washington har länge puffat för att Europa måste ta större ansvar för sin egen säkerhet.

– Om Kina anfaller Taiwan kommer garanterat USA:s stöd att minska till Ukraina. Det kan även bli aktuellt med maktskifte i USA, Trump kan komma tillbaka 2024, säger Ilmari Käihkö om ex-presidenten som tidigare hotat att ta USA ur Nato om de allierade inte satsar mer pengar på försvaret.

En sak som hotar en eventuell storoffensiv är vädret. När regnet förvandlar marken till lera i oktober blir det ännu svårare att genomföra en motoffensiv. Även Ryssland får svårare att rycka framåt.

– Men Ukraina har mer brådska. Ryssland räknar säkert med att de kan ta hela Donbass senare, säger Ilmari Käihkö.

Ukrainska soldater i regionen Donetsk i östra delen av landet.

Ukrainska soldater i regionen Donetsk i östra delen av landet.

Foto: Anatolii Stepanov/AFP

Joakim Paasikivi menar att man än så länge bara har sett en oerhört effektiv förbekämpning, där de ukrainska styrkorna formar stridsfältet för en offensiv genom att slå till mot ammunitionsdepåer, luftvärn och järnvägspunkter. Han håller med om att det är lite av en kamp mot klockan om Ukraina vill genomföra en storoffensiv innan hösten breder ut sig.

– De mest gynnsamma förhållandena är innan lersäsongen börjar, men det betyder inte att all offensiv verksamhet avstannar. Ryssarna tog terräng i Donbass och vid kusten när det var dåligt väder. Det är inte omöjligt att föra krig då, det är bara mycket jobbigare, säger han.

I dagsläget är varken Paasikivi eller Käihkö säkra på att Ukraina har förmåga att genomföra en storoffensiv. Intrycket är att båda länderna börjar få slut på sina stridskrafter – soldaterna är slutkörda och fordonen slitna.

– Ryssland har dock en fördel av att kriget huvudsakligen förs på ukrainskt territorium vilket gör att de kan återhämta sig snabbare, säger Ilmari Käihkö.

Joakim Paasikivi tror inte riktigt på en ukrainsk storoffensiv, däremot kan styrkorna på ett smart sätt försöka ringa in ryska militära förband och skapa en ohållbar situation där de skärs av från underhåll, menar han.

– Det är fullt möjligt att Ukraina har förmåga att få övertaget lokalt, men det kräver en slug planering och att de hittar svaga punkter. Just nu har nog varken Ryssland eller Ukraina tillräckligt med styrkor för att avgöra kriget.

Läs mer:

Ukrainas nya strategi: Mål bakom fiendelinjen

”Att prata om partisaner är ett sätt att hota Ryssland”

Du kanske också gillar