Hem Världen KD:s ideal är samhälle där abort ej efterfrågas

KD:s ideal är samhälle där abort ej efterfrågas

förbi admin
0 kommentar

Debattören: Tro inte på KD och SD:s abortlöften

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nej, Ebba och Jimmie, det är inte vi väljare  som ni behöver skriva kontrakt med – utan det är era egna medlemmar som ni behöver få att skriva under på att de inte ska inskränka aborträtten, skriver Elin Ellerberg.
Nej, Ebba och Jimmie, det är inte vi väljare som ni behöver skriva kontrakt med – utan det är era egna medlemmar som ni behöver få att skriva under på att de inte ska inskränka aborträtten, skriver Elin Ellerberg.

DEBATT. Ursäkta ordvalet men vad fan är det här – The handmaid’s tale?

Jag tror att ingen har missat vad som just nu utspelar sig i USA. Det har rapporterats mycket de senaste veckorna om situationen där Högsta domstolens beslutat att riva upp den nationella aborträtten.

Men vi är väl rätt skonade från en liknande utveckling här i Sverige, där alla partier värnar om kvinnans rätt till sin egen kropp. Eller?

Vid en snabb blick på de flesta partier kan man lätt tro att det råder samstämmighet kring att kvinnan och enbart hon har rätten att bestämma över sin egen kropp. Men djupdyker man blir bilden en annan.

Vi behöver inte titta så långt ifrån oss inom Europa för att hitta inskränkningar i kvinnors rättigheter till sina egna kroppar. Titta bara på Polen, Malta, Irland, Nordirland och andra mikrostater som Vatikanstaten, San Marino, Andorra och Lichtenstein – där abort antingen är helt förbjudet med eller omgärdat av restriktiva lagar.
Sedan finns det även länder där motståndet till abort börjar växa sig starkare – som Makedonien, Ungern, Italien och Ryssland för att bara nämna några exempel.

Så när KD:s partiledare står och viftar med ett papper och har mage att kalla det ett bindande kontrakt är det ett slag i ansiktet på alla oss kvinnor och icke-binära som har en livmoder. Och vem tror att ett sådant papper skulle ha någon som helst substans när det väl kommer till kritan?

Det pratas mycket om fostrets rätt till liv men den frågeställning som ständigt rusar genom mitt huvud under denna debatt är ”Men kvinnans liv då?” Är inte det något som är värt att ta i beaktning?
Ska barnet då få födas in i fattigdom eller som följd av en våldtäkt? Och hur tror ni ärligt talar att den kvinnan i så fall kommer må?
Eller är det som så att så länge barnet får komma till världen, spelar det ingen roll om stödet finns socialt eller ekonomiskt för kvinnans del i det hela?

Samtidigt som KD säger sig stå bakom den nuvarande lagstiftningen så talar alltså tidigare uttalanden från företrädare för KD – inklusive det Ebba Busch själv sagt och gjort – emot det hon och KD säger offentligt till media.

Nej, Ebba och Jimmie, det är inte vi väljare som ni behöver skriva kontrakt med – utan det är era egna medlemmar som ni behöver få att skriva under på att de inte ska inskränka aborträtten.

Men vad är det som säger att ni, om ni kommer till makten, kommer att hålla det ni lovar svenska folket?

Nej, mig lurar ni då inte.

Elin Ellerberg, mamma och förskollärarstudent

Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Du kanske också gillar