Hem Världen Kim Jong-Un på rysk fabrik för stridsplan

Kim Jong-Un på rysk fabrik för stridsplan

förbi admin
0 kommentar

Två dagar efter mötet med den ryske presidenten Vladimir Putin på rymdbasen Vostotjnyj anlände Kims bepansrade tåg i industristaden Komsomolsk-on-Amur.

Målet för fredagens utflykt: en fabriksanläggning som bland annat producerar de ryska stridsplanen Su-35 och Su-57, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Kim Jong-Un är på besök i Ryssland på inbjudan av Putin.

Ammunition till anfallskriget

USA har varnat för att toppmötet mellan de två ledarna kan leda till en överenskommelse för Nordkorea att förse Ryssland med ammunition för att använda i anfallskriget mot Ukraina. I Sydkorea finns en utbredd oro att Nordkorea skulle få avancerad vapenteknologi i utbyte.

Under onsdagens möte föreslog Putin bland annat att Ryssland kan hjälpa Nordkorea att bygga satelliter, enligt de officiella rapporterna i statliga medier.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade vidare att Nordkorea erbjuder sitt “fulla och ovillkorliga stöd” för Rysslands “heliga kamp” för att försvara sina säkerhetsintressen. Uttalandet, som kom via tolk, ses som en hänvisning till kriget i Ukraina.

Putin inbjuden till Nordkorea

Putin tackade under mötet ja till en inbjudan från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att besöka Nordkorea. Moskva planerar först att skicka utrikesminister Sergej Lavrov till Pyongyang i oktober, innan Putins besök, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Efter onsdagens toppmöte sade Putin i rysk tv att Kim under sin Rysslandsresa även ska besöka hamnen i Vladivostok för att titta på ryska krigsfartyg.

Båda länderna är under omfattande sanktioner och Kims besök har väckt en internationell oro över ett vapenavtal i strid mot FN:s sanktioner mot Nordkorea.

Du kanske också gillar