Hem Världen Kina ökar vaccinationstakten av äldre

Kina ökar vaccinationstakten av äldre

förbi admin
0 kommentar

Pekings nationella hälsokommission meddelar att man kommer att ”accelerera vaccinationstakten för människor över 80, och fortsätta med åldersgrupperna 60–79”. En särskild arbetsgrupp kommer att inrättas för ändamålet.

Färre än 66 procent av kineser över 80 år är fullt vaccinerade, uppger kommissionen på en pressträff. Det finns ännu inget mRNA-vaccin som godkänts för allmän användning i landet.

Under tisdagen rapporterades 38 421 nya smittofall, vilket är något färre än under helgens rekordsiffror.

Avspärrningar tas bort

Vissa virusrestriktioner lättas också i ett försök att dämpa den senaste tidens växande protester mot landets nollpolicy och de strikta covidrestriktionerna. Bland annat kommer avspärrningar inte längre sättas upp i stadsdelar i Peking där nya smittofall upptäcks, meddelar stadens myndigheter.

Passager måste hållas öppna för medicinska transporter, nöd- och räddningssituationer, sade Wang Daguang, ansvarig för epidemikontroll i staden.

I industristaden Guangzhou behöver samtliga boende inte längre genomgå masstestning.

Tyst i storstäder

Stor polisnärvaro och kallt väder har fått kinesiska storstäder som Peking och Shanghai att tystna under tisdagen, efter omfattande demonstrationer.

Under helgen spred sig protesterna till flera städer, efter det att tio människor omkommit i en brand i staden Ürümqi. Många påstår att restriktionerna förvärrat lägenhetsbrandens konsekvenser.

Men flera demonstrationer som planerats på måndagen och tisdagen rann ut i sanden, och journalister i storstäderna noterade hundratals poliser och fordon på gatorna. Det finns uppgifter om att människors mobiltelefoner kontrolleras när de stoppas.

Personer som deltog i demonstrationer i helgen uppger att de fått samtal från myndigheterna, som krävt att de ska redogöra för sina förehavanden.

Det är oklart hur många människor som gripits i samband med protesterna.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hur hanterar myndigheterna protesterna? Hur stort är det? Och varför har de brutit ut? – Hör tidigare Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Du kanske också gillar