Hem Världen Kina tycks ta steg i riktning mot att överge nollcovidlinje

Kina tycks ta steg i riktning mot att överge nollcovidlinje

förbi admin
0 kommentar

Kinas arbete med att bekämpa covid-19 går nu in i en ”ny fas” som innebär ”nya uppgifter”. Det sade landets vice premiärminister på onsdagen i samband med ett möte med Pekings nationella hälsokommission, rapporterar det statligt styrda nyhetsorganet Nya Kina (Xinhua).

Orsaken är att viruset har försvagats samtidigt som vaccinationstäckningen ökar, sade Chunlan, enligt Nya Kina. Hon nämnde dock inte regeringens strikta nolltolerans mot covid-19, som har lett till stora protester runt om i landet.

Första offentliga erkännandet

Chunlans uttalande är enligt nyhetsbyrån Bloomberg Pekings första offentliga erkännande av att covid-19 inte längre är lika farligt.

Enligt Frédéric Cho, Kinarådgivare och vice ordförande i Sweden-China Trade Council, är uttalandet ett tecken på att Kina tar ytterligare ett steg i riktning mot att överge dess nollcovidlinje.

– Hon (Chunlan) har varit nollcovidgeneral sedan utbrottet i Wuhan. Att hon då ändrar narrativ och talar om det som mindre farligt är ett tydligt tecken på att man har mildrat tonen, säger han.

Lättade restriktioner

Ytterligare tecken är att flera av Kinas storstäder lättar på restriktionerna.

I huvudstaden Peking trappas den dagliga testfrekvensen ned. Ett undantag görs för äldre, lärare och elever samt personer som arbetar hemifrån. Men invånare som vill vistas i offentliga utrymmen kommer även i fortsättningen att behöva visa upp nya och negativa testresultat.

Också i städerna Chongging, Shijazhuang och Chengdu har test- och isoleringskraven blivit lindrigare.

I Kanton (Guangzhou), där nya protester blossade upp under natten till onsdag, meddelade de lokala myndigheterna att enbart invånare med särskild yrken, som vårdanställda och paketbud, behöver låta sig testas varje dag.

Allvarligt läge

SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin beskriver läget i Kina som ”allvarligt”.

– Det var en tid då väst rapporterade höga dödssiffror, men i Kina kunde livet nästan pågå som vanligt. Man var stolt över det här och fick väldigt mycket prestige. Nu när protesterna kommer då blir det som att protesterna inte bara handlar om politiken, utan om partiet och Xi Jinping personligen, säger Tilde Lewin.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

En brand i ett höghus blev gnistan för mycket ovanliga demonstrationer i Kina, riktade både coronarestriktioner och landets styre. Foto: TT/AP

Du kanske också gillar