Hem Världen Klar seger för Taylor Greene – kritiserar ”det blodsugande etablissemanget”

Klar seger för Taylor Greene – kritiserar ”det blodsugande etablissemanget”

förbi admin
0 kommentar

Det republikanska primärvalet i delstaten Georgias fjortonde distrikt blev aldrig spännande. Med 69 procent av rösterna blir det Marjorie Taylor Greene som i november ska försvara sin stol i USA:s representanthus.

Taylor Greene, som befinner sig på partiets ytterkant, har gjorts sig känd genom en rad kontroversiella uttalanden. Bland annat har hon jämfört munskyddskrav under pandemin med Förintelsen och sagt att Demokraterna är ett parti som ”vill mörda barn fram till födseln”.

Hon röstades in i kongressen i valet 2020, men tvingades redan i början av 2021 att lämna de kommittéer hon deltog i på grund av sina utspel.

Trots kritiken finns fortfarande ett stort stöd för Taylor Greene bland hennes anhängare. Det visar inte minst donationerna till hennes valkampanj. Inför primärvalet samlade hon in motsvarande 90 miljoner kronor – en av de högsta summorna bland kongressledamöter, skriver AP.

Efter vinsten i gårdagens primärval ser kongressledamoten ut att fortsätta på den inslagna vägen. I sitt segertal hävdade hon på nytt att Donald Trump förlorade presidentvalet 2020 på grund av röstfusk och menade att Joe Biden bör ställas in för riksrätt.

Men hon riktade också kritik även mot det egna partiet och kallade senatorn Mitch McConnel en av kongressens ”misslyckade ledare”, samtidigt som hon gick hårt åt det politiska etablissemanget i huvudstaden.

– Det är vi som sätter den politiska agendan under det kommande årtiondet, inte de, sade hon enligt AP.

Under våren försökte en väljargrupp med politiska motståndare till Taylor Greene stoppa henne från att ställa upp i omval. De pekade på ett tillägg i USA:s konstitution som förbjuder ”upprorsmakare” från att inneha offentliga ämbeten – och menade att Taylor Greene omfattades av lagen genom sitt agerande under stormningen av Kapitolium.

Målet beviljades prövning, men domaren avfärdade senare anklagelserna.

I november kommer Taylor nu att ställas mot Demokraternas utmanare Marcus Flowers när distriktet ska välja sin representant i kongressens underhus.

Du kanske också gillar