Hem Världen Klimataktivister cementerar golfbanor i protest

Klimataktivister cementerar golfbanor i protest

förbi admin
0 kommentar

En lokalgrupp ur aktivistnätverket Extinction Rebellion som tagit på sig aktionen riktad mot golfbanor i närheten av Toulouse kallar golf “en nöjesindustri för de mest privilegierade”, i ett uttalande.

Det faktum att golfbanor undantas från bevattningsförbudet medan det råder brist på dricksvatten i hundra franska städer, samtidigt som villaägare förbjuds att vattna sina trädgårdar och tvätta sina bilar, väcker känslor.

“Skyddar de rika”

Golfförespråkare menar dock att banornas greener inte skulle klara sig längre än tre dagar utan vatten.

– En golfbana utan en green är som en ishall utan is, säger Gérard Rougier från det franska golfförbundet, uppger BBC.

Bevattningsförbudet är förordnat nationellt, men är upp till lokala myndigheter att utfärda. Hitintills har bara ett område – Ille-et-Vilaine i västra Frankrike – gjort avsteg från normen att undanta golfbanor från förbudet.

– Vi fortsätter att skydda de rika och mäktiga, kommenterar Grenobles borgmästare Eric Piolle, i EELV, De Gröna, saken.

Brist och bränder

Golfbanorna åtnjuter dock inte helt fria tyglar vad gäller vatten. De får bara vattnas nattetid med 30 procent av den vattenmängd som vanligtvis används.

Torkan ställer till med stora problem i Frankrike. Skogsbränder har blossat upp på flera håll i landet, vattenbristen hotar höstens skördar och därtill har energibolaget EDF tvingats minska aktiviteten vid flera kärnkraftverk eftersom temperaturerna i intilliggande floder blivit för höga.

Du kanske också gillar