Hem Världen Kriget i Ukraina: Invånarna i Gammalsvenskby har varit utan elektricitet i ett år

Kriget i Ukraina: Invånarna i Gammalsvenskby har varit utan elektricitet i ett år

förbi admin
0 kommentar

Torsdagen den 10 november 2022 lämnade ryska trupper Gammalsvenskby i Ukraina. Ryssarna som hade ockuperat området tvingades bort från den västra delen av regionen Cherson och över till Dnjeprflodens östra bank.

Innan de ryska ockupationsstyrkorna gav sig av, rev de ner i princip alla elstolpar och elcentraler, berättar Sofia Hoas, som är Föreningen Svenskbybornas ordförande. De ska också ha minerat områden och sprängt sönder vägar. Efter sig lämnade de en svårt sargad och sedan länge isolerad by.

– I och med att det har varit beskjutning i princip hela tiden har det inte gått att laga någonting. Det är samma sak med vattenpumpar. I våras försökte vi reparera så gott vi kunde, men så fort de (ryssarna reds anm) såg att det arbetade några stycken på ett ställe, då gick man in och sköt mot dem, säger Sofia Hoas.

Foto: Privat

Säkerhetsläget i byn har försämrats kraftigt den senaste tiden. Ryssarna släpper bomber över byn och beskjuter den med artilleri och drönare från andra sidan floden, enligt Sofia Hoas. Många har tvingats fly till grannbyar eller släktingar på andra ställen i Ukraina och utomlands, bland annat barn har evakuerats.

Sofia Hoas har sina rötter i Gammalsvenskby och har kontakt med byborna i den mån det går. Men bristen på el gör det svårt att nå fram på mobil och via internet. Drygt 300 personer bor kvar, mestadels äldre som inte vill eller orkar flytta. Situationen för dem är svår. Tillgången på mat och vatten är begränsad. Skolor, daghem, butiker och uppskattningsvis 80 procent av alla bostadshus är mer eller mindre förstörda, enligt Sofia Hoas.

– Det har blivit värre sista 14 dagarna med drönare som aktivt skjuter mot civilbilar och minibussar som har används för evakuering. De sista sex barnen evakuerades nu i oktober.

– Det finns ingen militär kvar i byn och det har aldrig funnits några militära mål, men de skjuter ändå mot civilbefolkningen. Det gör att de som är kvar sitter i princip i sina jordkällare och kan inte gå ut. Det är för farligt, säger Sofia Hoas.

Sedan befrielsedagen den 11 november 2022 kontrollerar Ukraina den västra delen av Cherson och Ryssland den östra. Dnjeprfloden rinner emellan. Nedströms ligger den sedan i juni söndersprängda vattenkraftsdammen Kakhovka och uppströms Ukraina största kärnkraftverk, Zaporizjzja.

Bild 1 av 2


Bild 2 av 2

Foto: Privat

Den ukrainska staten hjälper till med transporter med mat och vatten till invånarna i Gammalsvenskby men att det inte finns någon elektricitet gör att det är svårt att laga mat och att hålla värmen. Behovet av träbriketter är därför stort, men byborna efterfrågar också byggplast för att reparera det som går och varma kläder, enligt Sofia Hoas.

Transporterna med förnödenheter sker i mindre bilar när det är möjligt, eftersom att risken att bli attackerad bedöms vara som lägst då. Sofia Hoas säger att större fordon lätt blir till måltavlor. ”I dag blåste det kraftigt, så ryska drönarna flög inte och jag lyckades få med mig 7,5 ton briketter till Gammalsvenskby”, skriver föreningens chaufför Viktor i en rapport från tidigare i veckan. Sammanlagt har de under hösten levererat 150 ton.

Föreningen Svenskbyborna har ägnat sig åt hjälparbete i Gammalsvenskby sedan 1990-talet. Sedan det fullskaliga kriget 2022 har läget i byn varit konstant dåligt, enligt Sofia Hoas, men sedan befrielsen har det snabbt förvärrats då den bombas regelbundet och flera civila har dött.

Läs mer här:

https://www.dn.se/varlden/vi-valkomnas-till-befriade-byn-pa-klingande-svenska/

Du kanske också gillar