Hem Världen Kristersson: Redo säga ja till pristak för gas

Kristersson: Redo säga ja till pristak för gas

förbi admin
0 kommentar

Han tillträdde i tisdags – och gör EU-debut på torsdagen, på EU-toppmötets första dag i Bryssel. Det blir en internationell rivstart som statsminister.

Dessutom passar han på att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel före toppmötets inledning.

– Sverige ska vara en aktiv och pådrivande kraft i EU, säger Kristersson om den nya regeringens EU-linje.

Konsekvenserna av Rysslands krig i Ukraina, inte minst för energiförsörjningen, kommer att dominera stort när Kristersson får göra premiär bland EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel.

“Enigheten ska bestå”

Rysslands eskalering är, enligt Ulf Kristersson ett tecken på att stödet som USA, Sverige och EU ger har avgörande betydelse. Och EU:s enighet gentemot Ryssland är grundläggande.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att den enigheten ska bestå, säger statsministern.

Timmarna före samrådet med EU-nämnden hade han ett första telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

På TT:s fråga om han kunde lova mer vapen från Sverige till Ukraina (före valet krävde Moderaterna att Sverige omgående skulle skicka artillerisystemet Archer) säger han att analys pågår om vad bidraget kan bli.

– Jag kunde lova det jag sade i regeringsförklaringen, att vi vill mera, vi har mer att bidra med och att det just nu pågår en analys.

Archer ingår i den analysen, som Försvarsmakten ska leverera sin bedömning om den 25 oktober.

I ett inbjudningsbrev till Kristersson och de övriga 26 EU-ländernas stats- och regeringschefer inför toppmötet skriver Europeiska rådets ordförande Charles Michel om vad han förväntar sig av de tillresande vad gäller energipolitik.

“Vi måste agera med yttersta skyndsamhet. Särskilt måste vi intensifiera arbetet på våra tre huvudspår: att minska efterfrågan, garantera leveranssäkerheten och hålla nere priserna”.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade i tisdags kommissionens senaste förslagspaket på energiområdet, som toppmötets deltagare genast ska få diskutera. Det handlar bland annat om gemensamma gasinköp, obligatoriskt hjälpande av varandra och möjlighet att införa pristak på gas i ett eventuellt nödläge.

Diskutera pristak

Statsministern säger att det är viktigt att försöka bryta kopplingen mellan höga elpriser och ett pristak på gas. Därför är regeringen, uppger han, beredd att diskutera ett eventuellt pristak på gas. Ett tak skulle kunna dämpa de svenska elpriserna.

– Vi är för det, men vi är också beroende av att andra länder som är mer gasberoende än Sverige kan enas, säger Kristersson.

Han vill att det kombineras med åtgärder som dämpar efterfrågan. Han avvisar tankar om att EU-länderna ska skjuta till extra pengar från medlemsländerna för att betala ett pristak.

Mötena i Bryssel blir också en första viktig förberedelse för vad som väntar efter årsskiftet – då ska Sverige under ett halvår leda arbetet i EU:s ministerråd där de 27 medlemsländernas regeringar har företrädare. I arbetet ingår bland annat att förhandla fram kompromisser om stora lagstiftningspaket med EU-kommissionen och EU-parlamentet.

EU-ländernas stats- och regeringschefer möts under torsdagen och fredagen för höstens första ordinarie EU-toppmöte.

Mötet inleds klockan 15 på torsdagen med samtal om läget i Ukraina och konsekvenserna av kriget främst för ekonomin och energin. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas tala till toppmötet via videolänk.

Under fredagen avslutar man med samtal om övriga utrikesfrågor, främst relationen till Kina och läget i Iran.

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller dessutom ett flertal enskilda samtal med sina kollegor. Han kommer också att möta Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och delta i ett förmöte för ledarna för kristdemokratiskt konservativa EPP.

Du kanske också gillar