Den svenska kronprinsessan Victoria var klädd i svart när hon talade inför den tyska förbundsdagen under söndagen.
– Kriget i Ukraina hotar freden på hela vår kontinent. Det skakar om världsordningen i grunden och orsakar omätbart mänskligt lidande, sade hon.
Kronprinsessan var på plats i Berlin för att hedra offren för kriget, i samband med det som i Tyskland kallas ”Volkstrauertag”. Varje år ägnas söndagen, två veckor före första advent, åt ceremonier för människor som drabbats av krig och förtryck.
Traditionen grundades år 1919, för att hedra första världskrigets offer. Nu, drygt 100 år senare, högtidlighålls dagen runtom i landet. Årets ledord är ”Fred är mer än frånvaro av krig”.
Enligt traditionen bjuds en internationellt känd person varje år in för att hålla ett tal inför den tyska förbundsdagen. Med på listan över de senaste årens talare finns Storbritanniens kung Charles och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: Michele Tantussi/TT
Sveriges nytillträdda ambassadör i Berlin, Veronika Wand-Danielsson, säger till DN att det finns flera skäl till att den svenska kronprinsessan bjudits in just i år.
– Fokus ligger försvars- och säkerhetspolitiskt just nu på norra Europa, säger hon, och fortsätter.
– Dessutom har närheten mellan våra länder har varit stark i många år. Tidigare har det varit stort fokus på ekonomi, men jag, som tillträtt för ett par månader sedan, har ett tydligt uppdrag att fördjupa försvars- och säkerhetssamarbetet med Tyskland, säger hon.
Den tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier, som liksom kronprinsessan talade vid minnesstunden i förbundsdagen, är inne på samma spår.
– Vi är så nära varandra i nästan alla europeiska frågor. Där våra traditioner, vår historia och våra intressen skiljer sig åt lyckas vi hitta gemensamma lösningar, på civila sätt. Och självklart är det ännu viktigare i en tid då vi utsätts för gemensamma hot. Därför hoppas jag att Sverige snart kommer att bli medlemmar i Nato, säger han till DN.

Foto: Michele Tantussi/TT
Den svenska kronprinsessan höll sitt tal i förbundsdagen på tyska.
– Mina känslor för Tyskland är innerliga och djupa, sade hon, och beskrev hur hon under sin barndom fått en nära relation till landet där hennes mamma, drottning Silvia, är född.
Kronprinsessan Victoria var tolv år gammal när Berlinmuren föll. I sitt tal konstaterade hon att händelsen format hennes generation.
– Jag önskar att optimismen som rådde då kunde prägla världen i dag, sade hon.
Kronprinsessan Victoria beskrev de historiska relationerna mellan Tyskland och Sverige som nära, med undantag för tiden under andra världskriget, då Sverige distanserat sig från Nazityskland. Dagens Tyskland fungerar som ett ”stabiliserande ankare” för Europa, sade hon.
Samtidigt som kriget i Ukraina påminner Europa om de mörkaste tiderna i dess historia har de europeiska ländernas svar på Rysslands anfallskrig väckt hopp, enligt kronprinsessan.
– Det är en källa till hopp att folk och regeringar i vårt demokratiska Europa håller ihop i denna svåra tid. Den tyska historien visar att det är möjligt att övervinna även det mörkaste förflutna, sade hon.

Foto: Michele Tantussi/TT
Fakta.Volkstrauertag
Den tyska minnesdagen Volkstrauertag ägde rum för första gången efter första världskrigets slut, år 1919. Tre år senare hölls den första ceremonin i förbundsdagen.
Initiativet kom från Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, en organisation som ansvarar för att vårda tyska soldaters gravar i andra länder. Tanken var att även de som inte förlorat någon nära anhörig i kriget skulle få möjlighet att visa sin solidaritet med de som drabbats.
På 1930-talet döpte den tyska naziregimen om minnesdagen till ”Heldengedenktag” – hjältarnas minnesdag.
I Västtyskland återinfördes Volkstrauertag efter krigets slut. I Östtyskland instiftades istället den ”Internationella minnesdagen för offren för fascistisk terror och kampdagen mot fascism och imperialistiska krig”.