Hem Världen Kuba vädjar om hjälp efter jättebranden – tusen evakueras

Kuba vädjar om hjälp efter jättebranden – tusen evakueras

förbi admin
0 kommentar

Under ett åskoväder på fredagskvällen lokal tid slog blixten ner i en oljetank på Matanzas Supertanker Base i Kuba. Branden spred sig på lördagen till ytterligare en tank. Branden i tankarna har orsakat kraftiga explosioner. Den kraftiga, svarta rökplymen från branden är mer än 100 kilometer lång.

Vädjar om hjälp

Kubanska myndigheter vädjar nu om hjälp från internationella experter och länder med erfarenheter av oljesektorn.

”Vi tackar ödmjukt regeringarna i Mexiko, Venezuela, Ryssland och Chile som snabbt erbjudit materiell hjälp i denna komplicerade situation. Vi uppskattar också erbjudandet om teknisk expertis från USA” skriver president Miguel Diaz-Canel på twitter.

Brandmän kämpar för att kyla ned de återstående tankarna för att undvika att branden sprider sig ytterligare. Totalt finns det åtta enorma oljetankar på anläggningen. Hur mycket olja de rymmer är inte känt i nuläget. 

Minst 121 personer skadade

En avliden personer har hittats och 17 personer är saknade. Enligt myndigheterna är de saknade brandmän som befann sig i brandens närhet och som kämpade för att förhindra ytterligare spridning.

Minst 121 personer är skadade. Av dem vårdas 36 personer på sjukhus, fem med kritiska skador. Fler än tusen personer i området har evakuerats, skriver nyhetsbyrån Reuters. Staden Matanzas har en befolkning på 140 000 personer.

Kuba har en stor energibrist och dagliga strömavbrott är vanligt. Förlusten av olja och möjligheterna att lagra den kommer sannolikt att försvåra energiproblemen.

Du kanske också gillar