Hem Världen Kvinna överklagar bot – vill att foster ses som egen person

Kvinna överklagar bot – vill att foster ses som egen person

förbi admin
0 kommentar

För ett par veckor sedan körde amerikanska Brandy Bottone i en särskild samåkningsfil på motorvägen i staden Dallas, när hon blev stoppad av polisen, rapporterar Dallas Morning News.

På motorvägarna i USA finns det ofta ett körfält som är reserverat för fordon med flera passagerare, en så kallad samåkningsfil eller en ”high-occupancy vehicle lane”. Tanken är att det ska uppmuntra människor att samåka och därmed dra ner på både trafik och miljöfarliga utsläpp.

Eftersom Brandy Bottone var ensam i bilen ville polisen därför bötfälla henne – något hon hade invändningar mot. Bottone var gravid i vecka 34, så hon pekade på sin mage och sa till polisen att det visst fanns ytterligare en passagerare i bilen.

Men polisen höll inte med om att fostret räknades, utan sa att det måste vara ”två separata kroppar” i bilen. Brandy Bottone hävdar bestämt att hennes ofödda barn visst skulle anses vara en person.

– Jag var typ i chock, och jag tänkte: “Efter allt som har hänt, och jag vill inte ta en enorm politisk ställning här, men förstår du att det här är en bebis?”, säger hon till CNN.

Kan innebära nya domstolsprövningar

Händelsen inträffade bara dagar efter att USA:s högsta domstol fastslagit att det inte finns någon federal rätt till abort i landet och att varje delstat får besluta vad som ska gälla för abort.

Texas är en av de stater där man drivit på för att begränsa möjligheterna till abort, och där strafflagstiftningen definierar ett foster eller ofött barn som en ”person”.

– Om vi menar att foster är en person, så finns det många rättigheter som är knutna till att vara en person som kommer att behöva prövas i domstol, säger Loni Coombs, en före detta åklagare i Los Angeles County, till CNN.

– Till exempel, kvalificerar mitt foster för skatteavdrag? Kvalificerar mitt foster för medborgarskap? Kvalificerar mitt foster till barnbidrag? Det här är frågor som kommer att tas upp och förmodligen prövas i domstolarna.

”Fick mitt blod att koka”

Trots att Brandy Bottone försökte övertyga polisen om att hennes barn visst skulle räknas som en egen person så tilldelades hon böter på 2 280 kronor. Hon hävdar bestämt att hon tänker bestrida boten.

– Det fick mitt blod att koka. Inte bara att jag blev avvisad utan en konversation om det, utan jag hade ju också slösat bort min tid med dem. Och jag kommer behöva slösa bort min tid på att överklaga en bot jag känner att jag inte borde ha fått, säger Brandy Bottone.

LÄS OCKSÅ: Biden vidtar åtgärder för att motarbeta abortförbudet

LÄS OCKSÅ: Kvinna fick missfall – hölls i förvar i 36 timmar över abortmisstankar

LÄS OCKSÅ: 10-åring blev gravid efter våldtäkt – nekades abort

LÄS OCKSÅ: Texas högsta domstol blockerar abortbeslut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar