Hem Världen Lastfartyg på grund – skepparen medger att han somnade

Lastfartyg på grund – skepparen medger att han somnade

förbi admin
0 kommentar

Det finskflaggade rederiet Sea-Lake Shippings fartyg Leonie gick på grund i den åländska skärgården strax före klockan 7 på fredagen.

Grundstötningen inträffade utanför Alörarna i den åländska kommunen Vårdö. Leonie var på väg från Godby på Åland till Nådendal.

Vid 20-tiden på fredagskvällen pågår räddningsarbetet med pumputrustningen fortfarande och det kommer sannolikt att fortsätta under natten och på lördagen, säger sjöräddningsledare Torbjörn Enroth

– För tillfället är läget stabilt men fartyget tar hela tiden in vatten genom ett hål i skrovet. 

Så fort rederiets beställda fartyg anländer under kvällen ska tömningen av lasten påbörjas. Fartyget är lastat med 800 kubikmeter spannmål och har sex kubikmeter diesel i bunkern. 

Räddningsverket leder arbetet och är redo att ingripa om bränsle börjar läcka ut i havet. Också sjöbevakningens fartyg är på plats för att assistera räddningsverket vid behov. 

–Hur fartyget beter sig när vi tömmer lasten vet ingen för tillfället. I värsta fall kan det sjunka, säger Enroth som beskriver läget som allvarligt.

När HBL talade med rederiets vd Dennis Saari på fredagsmorgonen befann han sig i Sverige.

– Fartyget har tagit in vatten i fören där det finns en barlasttank. Nu håller vi på och försöker hitta ett tonnage så att vi kan rädda lasten. När lasten lossas flyter fartyget loss från grundet om det inte finns en större skada på det. Då kan fartyget fortsätta mot Nådendal, sade Saari.

Leonie har gått på grund. Det är inte länge sedan fartyget rustats upp. Bland annat har rederiet målat fartyget ljusblått. Bilden är en skärmavbild från en video från ett annat tillfälle.

Tre i besättningen

Tre besättningsmedlemmar befann sig ombord då fartyget körde på grund. Ålands Radio har talat med skepparen, David Saari, som är Dennis Saaris bror. 

– Jag har somnat och kört på grund. Det är en allvarlig grundstötning, säger han till Ålands Radio.

Sjöbevakningen ryckte ut till det olycksdrabbade fartyget i Ålands skärgård. Genrebild.

Stephan Remmer, verksamhetsledare för Ålands Sjöräddningssällskap, konstaterar också att arbetet på plats kommer att dröja. Han kategoriserar området vid Alörarna som typisk skärgårdsmiljö som inte är speciellt stenig. 

Gud bevars. Det får vi vara tacksamma för.

Stephan Remmer, verksamhetsledare för Ålands Sjöräddningssällskap

– Det har förekommit grundstötningar tidigare, både med fritidsbåtar och fartyg, säger han.

Däremot hör fredagens grundstötning till ovanligheterna.

– Gud bevars. Det får vi vara tacksamma för. Och om det skulle vara vanligt skulle något vara fel.

Kör stockar på Åland

Leonie är hundra år gammalt och byggt 1923. Fartyget firade sin hundraårsdag i våras.

Sea-Lake Shipping köpte fartyget i fjol. Innan köpet hette det Greta.

– Vi har rustat upp fartyget i flera etapper. Vi har installerat lastluckor, bytt ut bottnen från trä till stål och lagt in en grävmaskin. Det är ett självlossande fartyg. Vi brukar köra stockar för Ålands stockindustri, säger Dennis Saari.

Leonie opererar i huvudsak i Ålands och Åbolands skärgård. Rederiet har också ett annat fartyg, Jennifer, som är uthyrt till Trafikverket i Sverige för transport av sten.

Artikeln har uppdaterats med ny information, bland annat om att räddningsarbetet med pumputrustningen beräknas fortsätta ända fram till lördag. 

Du kanske också gillar