Hem Världen Ledande koalitionen vinner stort i Japan

Ledande koalitionen vinner stort i Japan

förbi admin
0 kommentar

Den nu styrande koalitionen, som består av Abes Liberaldemokratiska parti och det konservativa och buddistiska partiet Komeito, får fler än 75 av överhusets totalt 125 platser enligt japanska medier.

Därmed kommer de två partierna att kunna ändra landets pacifistiska grundlag och stärka sin militära position på den globala arenan, vilket var ett av Shinzo Abes främsta politiska mål.

Sköts under tal

Med Rysslands invasion av Ukraina och den ekonomiska krisen i bakgrunden har fokus i valkampanjen legat på hur hushållens ökade kostnader ska tacklas samt frågan om landets försvar, skriver Japan Times.

Röstningen till överhuset i parlamentet skedde två dagar efter det att Abe sköts ihjäl mitt under ett valkampanjtal.

Trots att landet chockats och valet ofrånkomligen sker i skuggan av av mordet har den nuvarande premiärministern Fumio Kishida och andra politiker betonat vikten av att den demokratiska processen har sin gång.

– Jag anser att det är viktigt att vi var kapabla att genomföra valet, säger den nuvarande premiärministern Kishida, till japanska public service-bolaget NHK.

Lågt valdeltagande

Kenta Izumi, ledare för oppositionspartiet Konstitutionella demokratiska partiet, erkänner sig besegrad. I en intervju med Kyodo News säger han att det står klart “väljarna inte ville byta från Liberaldemokratiska partiet och ge oss förtroendet att bilda regering”.

Trots mordet blev valdeltagandet lågt, endast 52 procent av de röstberättigade japanerna gick till valurnorna.

Du kanske också gillar