Hem Världen LEDARE: Fred i Ukraina kan aldrig uppnås genom att ge Putin allt han vill ha

LEDARE: Fred i Ukraina kan aldrig uppnås genom att ge Putin allt han vill ha

förbi admin
0 kommentar

Missilattacker mot civila mål i den ukrainska huvudstaden Kyiv på måndagen.

Foto: Roman Hrytsyna

Många är rädda för eskalering av Rysslands krig i Ukraina. Bara en idiot skulle inte vara det. Bara en idiot skulle förstås tro att ukrainska eftergifter i dag på sikt skulle ge mindre död och mer frihet.

De har blivit allt synligare i sociala medier, inte längre bara anonyma trollkonton utan även riktiga höjdare som entreprenören och Tesla-vd:n Elon Musk med fler än 108 miljoner Twitterföljare. Röster som förklarar hur det är Ukraina som trappar upp kriget genom att ta tillbaka tidigare ockuperade områden i landet – och genom helgens bombning av Kertjbron mellan Ryssland och Krim.

”De uppmuntras och eggas att kriga av väst, trots att den enda möjliga upplösningen är oundviklig”, menar dessa konton. Och resultatet blir att fler oskyldiga ukrainare dör. De pekar på de ryska missilattackerna mot civila mål i huvudstaden Kyiv på måndagen och menar att dessa bevisar att Ryssland hittills ”hållit igen” i krigföringen men nu visar vad fienden har att vänta om de inte ger sig.

Fortsätter man från Ukraina pressa Ryssland, ”tvingar” man fram en eskalering är budskapet från trollkonton – och ja, Musk då – som ekar budskap från Putin själv.

”Ryssland kommer att bemöta ytterligare försök att utföra terrorattacker på ryska territorier mycket kraftfullt”, sa den ryske diktatorn på måndagen med hänvisning till den bombade Kertjbron som, och detta är alltså inte oviktigt, ligger på ukrainskt territorium annekterat av Ryssland. En bro som används för att föra in bland annat vapen och förnödenheter till de ryska ockupationstrupperna.

Att anklaga Ukraina för terrorism på sitt eget territorium när de slår tillbaka mot en invasion blir inte mindre magstarkt när det kommer från en president som i månader beordrat systematiska anfall mot civila mål i ett grannland – med tusentals civila döda som resultat och som nu vänder vapnen mot civila mål i huvudstaden.

Vi är snart åtta månader – eller åtta år och åtta månader om man räknar med annekteringen av Krim – in i det ryska kriget mot Ukraina, och än har vi inte nått kulmen. Det kommer att bli värre innan det blir bättre och Sverige och västvärlden måste vara beredda att kraftfullt öka det militära stödet även om det betyder en stämpel som krigshetsare.

För det är sant som det sagts, att om Ryssland slutar strida blir det inget mer krig men om ukrainarna slutar strida finns inget mer Ukraina. Tiden för eftergifter är förbi och ansvaret att avsluta ligger ensidigt på den part som anfallit och ockuperat.

Det är ju nu tydligare än någonsin att annekteringen av Krim var en testballong. Kunde Ryssland fräckt lägga beslag på ett annat lands territorium utan att tvingas därifrån och utan att lamslås av sanktioner av omvärlden? Uppenbarligen. Åtta år senare tog Ryssland sedan nästa steg. Och nästa steg. Och nästa steg.

Är det verkligen en enda människa som i dag tror att de av Ryssland ockuperade ukrainska områdena, bortförandet av mängder av ukrainare – inklusive barn – från dessa områden till olika delar av Ryssland, räcker för Ryssland? Att om bara Ukraina gav sig nu, så skulle Putin lämna resten av landet ifred? Allvarligt?!

Entreprenören Elon Musk har haft starka åsikter om utvecklingen av det ryska kriget länge. I förra veckan presenterade han ett ”fredsförslag” som kräver just den ensidiga uppoffring Putin vill se.

Ryssarna är så många fler så Ukraina kan omöjligen vinna det här kriget, menar miljardären och listar sen vad det invaderade landet vars befolkning mördats, torterats, våldtagits och tvingats bort från sina hem nu borde göra för att få slut på kriget: Släppa anspråken på Krim och gå med på att det genomförs nya folkomröstningar i de ockuperade områdena i Ukraina så att ”folkets vilja” där avgör vilket land som får territorierna.

Eftergifter, eftergifter, eftergifter. Om Putin bara får behålla vad han redan har tagit slipper fler ukrainare dö. Om Ukraina slutar slå tillbaka slipper fler mobiliserade ryska soldater dö. Om omvärlden bara slutade backa upp Ukraina hade de snabbare fattat att de borde ge upp.

Ryssland måste förlora det här kriget. Det är faktiskt inte svårare än så.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Du kanske också gillar