Hem Världen LEDARE: Största säkerhetshotet är det som står intill Kristersson på alla bilder

LEDARE: Största säkerhetshotet är det som står intill Kristersson på alla bilder

förbi admin
0 kommentar

Ett av de största hoten mot svensk säkerhet är partiet som statsminister Ulf Kristersson (M) bjudit in i ett regeringssamarbete.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Det måste bli slut på desperata pressträffar med statsministern och andra regeringsföreträdare som med begränsad framgång vinglar mellan att försvara yttrandefrihet och kritisera uppenbart rasistiska provokationer.

Dagarna efter att Tobias Billström (M) tillträdde som utrikesministern, menade han i en TT-intervju att hans regering skulle ha det lättare att ta Sverige in i Nato än den tidigare.

Högerregeringen hade nämligen inget ”bagage” som den förra regeringen, som bland annat stöd till menade han.

Bara tre månader senare har Billström fått äta upp den där prognosen flera gånger. Inget har gått den sittande regeringens väg – och bagaget, ja det börjar nu fylla hela Regeringskansliet.

Turkiet ställde på onsdagen ett ultimatum: Sverige måste införa blasfemilagar med förbud mot att bränna koranen för att landet ska stödja det svenska Natointrädet.

Det kommer inte att hända. Inte ens Kristerssons osmidiga regering kommer förstås presentera inskränkt yttrandefrihet som en del av sitt politiska program för att blidka en auktoritär ledare som tar chansen att använda tuffa ord mot Sverige för att vinna över opinionen i hemlandet inför en valrörelse.

Inte ens Kristerssons osmidiga regering kommer heller att böja sig inför krav på utlämningar av mer än 100 personer som Turkiet egenhändigt bestämt är terrorister.

Och just därför måste polletten slutligen trilla ned hos regeringen att alla dessa försök att blidka Turkiet och Erdoğan nu måste upphöra. Det enda rimliga redan sedan i höstas är att sitta ned i båten och låta Nato sköta förhandlingarna om nya medlemsinträden.

Det måste bli slut på desperata pressträffar med statsminister och andra regeringsföreträdare som med begränsad framgång vinglar mellan att försvara yttrandefrihet och kritisera uppenbart rasistiska provokationer.

Detta inte minst som alla dessa utspel bara bekräftar att statsministern inte heller i dag har kontroll över sitt eget regeringsunderlag.

Bara häromdagen stod han där i podiet på en pressträff och pratade innerligt om hur de som utför provocerande manifestationer mot Turkiet blivit ”nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa” och att ”utländska aktörer utnyttjat manifestationerna i Stockholm för att elda på stämningen på ett sätt som är direkt skadligt för svensk säkerhet”.

Hade det inte varit smidigare att bara slå en signal till Jimmie Åkesson? För en del av de där nyttiga idioterna har ju fått betalt av Kristerssons eget samarbetsparti för att bränna koranen. Ledande sverigedemokrater kan säga vad de vill, men en person med stark koppling till partiet, Chang Frick, betalade för Paludans demonstrationstillstånd och hjälpte till med planeringen av koranbränningarna.

En annan person med stark koppling till partiet, tidigare riksdagsledamoten och numera regionpolitikern Kent Ekeroth, bistod för övrigt aktivt i planeringen av Paludans kringresande högerextrema koranbrännar-cirkus i somras.

Ytterligare en av de nyttiga idioterna är rimligen SD-ledaren själv som alltså är portad från Turkiet. En annan torde vara justitieutskottets ordförande Richard Jomshof – även han som av en händelse sverigedemokrat – som i en intervju i Dagens industri i förra veckan menade att de turkiska protesterna mot koranbränningar borde mötas med att gå ut och ”elda fler koraner”.

”Direkt skadliga för svensk säkerhet” skulle man kunna sammanfatta det som. Ändå får de fortsätta styra över den svenska regeringen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Du kanske också gillar