Hem Världen Libyen: Tusentals befaras döda efter skyfall

Libyen: Tusentals befaras döda efter skyfall

förbi admin
0 kommentar

Ovädret Daniel har resulterat i omfattande översvämningar i flera städer i Libyens östra delar. FN:s meteorologiska organ WMO beskriver att “hela bostadsområden” i staden Darnah försvunnit och att deras invånare “svepts iväg av vattnet efter att två åldrade dammar kollapsat vilket gjorde situationen katastrofal och utom kontroll”.

Röda Korset tillhör de organisationer som väntar sig att den totala dödssiffran kommer att stiga dramatiskt på grund av de tusentals saknade.

Många begravda

– Våra arbetsgrupper på marken gör fortfarande sin bedömning, men utifrån vad vi ser och från nyheterna som kommer till oss är dödssiffran enorm, säger Tamer Ramadan vid Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen (IFRC).

– De humanitära behoven är mycket större än vad libyska Röda Halvmånen och till och med regeringen förmår att hantera, säger han.

Det är svårt att få någon samlad överblick av läget men enligt sjukvårdsministern för Libyens östra del – det nordafrikanska landet styrs av två rivaliserande regeringar – har mer än 1 500 kroppar bärgats i Derna och hälften av dessa hade på tisdagen begravts.

Kom från Grekland

Tre Rödakorsvolontärer som hjälpt översvämningsdrabbade på plats har omkommit, skriver IFRC-chefen Jagan Chapagain på X, tidigare känt som Twitter.

Världshälsoorganisationen WHO:s talesperson Margaret Harris beskriver situationen i Libyen som en “katastrof av oerhörda proportioner”.

Det var i söndags som skyfallen – ovädret Daniel – nådde östra Libyen. Stormen hade dessförinnan härjat i Grekland.

Du kanske också gillar