Hem Världen London vakar för drottningens sista färd

London vakar för drottningens sista färd

förbi admin
0 kommentar

På The Mall i centrala London blickar Sue bort mot Buckingham Palace.

Här har hon suttit redan sedan i lördags, för att komma så nära som möjligt till kortegevägen när drottningen under måndagen ska föras till sin sista vila.

– Hon talade till mig en gång, när jag hade min dotter Lucy i en sele på magen, berättar Sue för TT i höstrusket på söndagseftermiddagen.

Den dottern är nu vuxen och finns på plats alldeles intill. Lucy Paice och hennes dotter Annie har följt med för att vaka och invänta begravningen.

Även de har redan sovit här en natt.

– Jag hade på mig de här kläderna och de där borta och filtar och mina extra mysiga sockor, säger åttaåriga Annie.

– Men det var ändå väldigt kallt . . .

Trion är långt ifrån ensam. Längs The Mall och andra delar av kortegevägen väntar mängder av folk med tält och sovsäckar för att vara på plats till måndagsmorgonen.

– Hon tjänade oss väl i 70 år. Det är inte mer än rätt att vi visar henne vår respekt, säger Ivy Pickering från Bournemouth.

Godis till polis

Hon har laddat upp med mängder av bilder på drottningen – och godis, som hon delar ut till polis och frivilligarbetare.

Hon är inte orolig för nattkylan.

– Nej, man jag hoppas det inte blir regn.

Runt omkring strömmar tusentals andra, på väg att lägga ned blommor och ta ett eget sista farväl.

Statsbegravningen är kulmen på flera årtionden av noggranna förberedelser. Dagen har utropats till nationell helgdag och nationen står i princip stilla när drottningen begravs.

En miljon?

Londons lokaltrafik räknar med att en miljon människor kommer att försöka ta sig till området runt Hyde Park och de gator där kortegevägen ska gå.

Tusentals teatrar, museer, mataffärer, bensinmackar och andra butiker håller stängt. Inom vården genomförs bara akuta operationer, medan planerad kirurgi och liknande ställs in – inte utan viss irritation hos dem i Storbritanniens långa vårdköer. Även många andra begravningar som skulle ägt rum på måndagen flyttas fram.

Själva programmet runt begravningen inleds klockan halv sju på morgonen, då den fyra dagar långa vakan i Westminster Hall – där drottningens kista har stått för allmän beskådan – avslutas.

Kvart i elva bärs kistan ut med kungafamiljens medlemmar i följe, och förs ett par hundra meter till katedralen Westminster Abbey, där begravningsceremonin äger rum.

Världsledare och monarker

Omkring 2 000 gäster har bjudits in. Förutom familjemedlemmarna, Storbritanniens premiärminister Liz Truss och andra politiker består gästerna av flera hundra kungar, drottningar, statsöverhuvuden och andra dignitärer.

Bland dem märks USA:s president Joe Biden, vars närvaro ökade säkerhetspådraget. Han kom till London i lördags och åker till begravningen i sin specialbyggda säkerhetslimousine. Frankrikes president Emmanuel Macron och Israels president Isaac Herzog väntas också få undantag för att färdas i egna transporter.

De flesta andra, däribland Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, får troligtvis åka specialinsatta bussar till Westminster Abbey.

Statsbegravningen avslutas med två tysta minuter i hela Storbritannien. Heathrows flygplats stänger av all flygtrafik en kvart före, och en kvart efter.

Från Westminster Abbey färdas sedan kistan först till Wellington Arch i Hyde Park Corner, på en lavett dragen av hästar. Sista sträckan sker i begravningsbil ut till Windsor och Saint George’s Chapel.

Privat ceremoni

Avslutningsvis sänks kistan ner i det kungliga gravvalvet i George VI:s minneskapell. En privat jordfästningsceremoni med familjemedlemmarna hålls efteråt i kapellet, då drottningen kommer att begravas bredvid sin bortgångne make, prins Philip.

Då lär de flesta ha lämnat The Mall i centrala London, där syskonen Luke och Amy Gower-Jones på söndagen gjorde sig redo för en natt längs gatan.

– Jag ville alltid träffa drottningen, men hann inte när hon levde. Så det här är i stället för det, säger Luke till TT på sin tältsäng.

De har laddat med regnkläder, filtar och ”massor” av mat.

– Och vi har båda varit scouter så det här är lugnt, säger Amy.

Rojalisterna Lucy Paice och dottern Annie med en kompis i bakgrunden förbereder sig för att övernatta längs med The Mall för att kunna följa kortegen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Rojalisten Ivy Pickering förbereder sig för att övernatta längs med The Mall på söndagen för att kunna följa kortegen.

Rojalisten Ivy Pickering förbereder sig för att övernatta längs med The Mall på söndagen för att kunna följa kortegen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Människor lämnar blommor i Hyde Park på söndagen. Storbritannien förbereder sig inför drottning Elizabeths begravning på måndag.

Människor lämnar blommor i Hyde Park på söndagen. Storbritannien förbereder sig inför drottning Elizabeths begravning på måndag. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Rojalisterna Luke Gower-Jones och systern Amy förbereder sig för att övernatta längs med The Mall på söndagen för att kunna följa kortegen.

Rojalisterna Luke Gower-Jones och systern Amy förbereder sig för att övernatta längs med The Mall på söndagen för att kunna följa kortegen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Elizabeth Alexandra Mary föddes klockan 2.40 den 21 april 1926 på 17 Bruton Street, Mayfair, London. Huset finns inte kvar, det revs efter att ha bombats under andra världskriget. Hon var första barnet för modern Elizabeth och fadern Albert, som senare blev kung Georg VI av Storbritannien. Hon fick sina tre namn efter sin mamma, den gamle kungen Georg V:s mor Alexandra av Danmark, samt sin farmor.

Redan som 13-åring började hon brevväxla med den fem år äldre Philip. När de gifte sig 1947 var hon 21 år. Maken var tidigare prins av Grekland och Danmark. Efter giftermålet blev han åter prins, samt fick titeln hertig av Edinburgh.

Elizabeth var på resa i Kenya när hon den 6 februari 1952 fick beskedet att hon blivit drottning, sedan den sjuklige kungen avlidit under natten. Den officiella kröningen ägde rum först i juni 1953 – den första stora tv-sändningen i Storbritannien, och är ett minne för många än i dag.

Drottningen och prins Philip fick fyra barn: prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Elizabeth avled den 8 september, 96 år gammal.

Du kanske också gillar