Hem Världen Lovisa Herold: Ger Tyskland upp drömmen om den ryska gasen nu?

Lovisa Herold: Ger Tyskland upp drömmen om den ryska gasen nu?

förbi admin
0 kommentar

– Låt oss kalla det ett haveri, säger den tyska regeringens talesperson vid en presskonferens i Berlin, medan gasen strömmar mot havsytan i Östersjön.

Det tyskryska prestigeprojektet verkar ha sprängts. Nord Stream 2 kostade tio miljarder kronor och skulle trygga den tyska energiförsörjningen. Men ledningen invigdes aldrig, och för en dryg månad sedan stoppades gasleveranserna från Ryssland genom systerledningen Nord Stream 1.

Ja, låt oss kalla det ett haveri.

Det verkar ha krävts en explosion för att Tyskland skulle ge upp drömmen om den ryska gasen. Det är värt att påminna om att det var ryska Gazprom, inte den tyska regeringen, som valde att strypa gasleveranserna för en dryg månad sedan. Så sent som i augusti föreslog förbundsdagens vice talman att landet borde överväga att inviga Nord Stream 2.

– Tyskland lider av en förälskelse i status quo, sa den tidigare toppdiplomaten Wolfgang Ischinger nyligen till radiostationen DLF.

Tre dagar efter Rysslands anfall mot Ukraina höll Tysklands förbundskansler ett tal som knappt hann avslutas innan det kallades historiskt. Olaf Scholz konstaterade att kriget skapat en ”Zeitenwende” – en historisk vändpunkt. Han uttryckte sitt stöd till den ryska oppositionen, lovade att satsa 1 000 miljarder kronor på försvaret och att leverera vapen till Ukraina.

– Den här nya verkligheten kräver ett tydligt svar, sa kanslern.Foto: Frederic Kern

Men sedan dess har det tyska svaret varit allt annat än tydligt. Tyskland har sagt nej till EU-sanktioner mot rysk gas, fortsatt välkomna ryska turister och levererat obegripliga förklaringar till varför landet inte skickar de vapen som Ukraina allra helst vill ha – stridsvagnar. När regeringen nu planerar drastiska åtgärder för att klara sig utan rysk gas (som att förlänga kärnkraftens livstid) är det inte för att den vill, utan för att den måste.

Den tyska regeringen är splittrad. Socialdemokraterna har länge haft en nära relation till Ryssland, De gröna har lovat att fasa ut både kol och kärnkraft och liberala FDP vill verkligen inte behöva lansera dyra statliga stödpaket för att befolkningen ska klara de stigande energikostnaderna.

Bland landets 83 miljoner invånare är splittringen minst lika stor. I delstaten Sachsen i östra Tyskland talar jag med en man som säger att amerikanerna provocerat fram kriget. I Baden-Württemberg i söder träffar jag en kvinna som inte tycker att Tyskland borde exportera några vapen alls. En vänsteraktivist i Berlin tycker att Ukraina är för nationalistiskt.

Det gick fort att mynta uttrycket Zeitenwende. Men verklig förändring tar tid.

Läs mer: Experten om gasläckorna: ”Något har sprängts”

Du kanske också gillar