Hem Världen Lula da Silva leder i presidentvalet mot Bolsonaro i Brasilien

Lula da Silva leder i presidentvalet mot Bolsonaro i Brasilien

förbi admin
0 kommentar

Luiz Inácio Lula da Silva leder knappt i det brasilianska presidentvalet.

Nu hintar Jair Bolsonaro om att han inte lämnar över makten vid förlust.

– Jag förstår att det finns en önskan från befolkningen om förändring, men vissa förändringar kan vara till det sämre, säger presidenten.

Presidentvalet i Brasilien kommer att gå till en andra omgång efter att vänsterpolitikern Luiz Inácio Lula da Silva misslyckats med att säkra den totala majoriteten.

Med mer än 99,5 procent av rösterna räknade lyckades Lula plocka 48,3 procent av rösterna mot Bolsonaros 43,3.

– Kampen fortsätter till vår slutliga seger. Vi kommer att vinna det här valet, sa vänsterledaren när han mötte media på ett hotell i São Paulo.

Den nederlagstippade Bolsonaro överträffade förväntningarna och chockade en stor grupp rödklädda, sambadansande brasilianer i Rio de Janerio som hoppades att Lula da Silva skulle knipa en enkel seger.

Bolsonaro hintar om att inte tänker lämna över makten vid en förlust.
Bolsonaro hintar om att inte tänker lämna över makten vid en förlust.

”Starkare än vi trodde”

– Jag är besviken, för att vi såg att Bolsonaro är starkare än vi trodde att han var, säger den 23-åriga universitetsstudenten Kharine Gil till The Guardian.

Under valrörelsen har Bolsonaro upprepade gånger hävdat att landets elektroniska röstningsmaskiner är sårbara för bedrägeri och antytt att en militärövervakad rösträkning ska sammankallas.

Efter rösträkningen på söndagen sa han än en gång att Brasilien måste undvika att följa grannländer som Chile och Colombia som nyligen valde vänsterledare, men vägrade svara på frågor om ett möjligt väljarbedrägeri.

”Förstår att många önskar förändring”

Bolsonaro har antytt att han inte kommer att lämna sin post om att han blir besegrad, vilket ger upphov till oro för ett Trump-liknande uppror bland hans anhängare om Lula vinner, skriver The Guardian.

Missnöjet mot den högerextrema ledaren är stort och han anklagas bland annat för att föra en förödande klimatpolitik och orsaka 700 000 brasilianers död under coronapandemin.

I sitt tal lyfte han landets problem och varnade för riskerna ett nytt styre kan medföra.

– Jag förstår att det var många röster som lades på grund av det brasilianska folkets tillstånd, som känner att priserna stiger, särskilt basprodukter. Jag förstår att många människor önskar förändring men vissa förändringar kan vara till det sämre.

Resultatet i den andra omgången ska presenteras om fyra veckor.

Firande i natt bland Bolsonaroanhängare.
Firande i natt bland Bolsonaroanhängare.

Du kanske också gillar