Hem Världen Macron till Moskva för krismöte – medan trupper rör sig mot gränsen

Macron till Moskva för krismöte – medan trupper rör sig mot gränsen

förbi admin
0 kommentar

Antalet ryska bataljonsstridsgrupper vid gränsen till Ukraina har de senaste veckorna ökat från 60 till 83, enligt underrättelseuppgifter som New York Times och Financial Times tagit del av. Ytterligare 14 bataljonsstridsgrupper ska vara på väg – något som skulle ta antalet ryska soldater i området till minst 135 000.

Rysslands militär är redan nu redo att genomföra en så kallad kniptångsmanöver mot Kiev, med anfall från tre håll, men för att inta hela landet skulle troligen mellan 150 000 och 200 000 man krävas, enligt The Guardian.

Den ryska regeringen förnekar att den har några sådana avsikter. Men oron i omvärlden växer – och på måndagen reser Frankrikes president Emmanuel Macron till Moskva för krissamtal med Vladimir Putin.

– Situationen har aldrig varit så spänd som i dag. Det som nu händer kan bli avgörande för hela regionens säkerhet, sa Macron inför avresan.

På tisdag ska han träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som på söndagen sa att han tror att en fredlig lösning ännu är mer sannolik än krig. En sak är dock säker: den ryske presidenten Putin är inte alls nöjd med de svar han fått från Nato på de långtgående ryska kraven om ”säkerhetsgarantier”.

Fransmännen hoppas att en förhandlingslösning ska kunna nås inom ramen för det så kallade Normandieformatet, där Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina ingår. Macron och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz är därför i löpande kontakt, med målet att hitta en ”europeisk” lösning på krisen.

– Det här får inte leda till splittring inom Nato. Man får inte vara naiv. Det är inte Ryssland som ska avgöra vem som ska föra västs talan. Men om det finns ett sätt att ge Putin ett sätt att backa, så vill vi hålla den möjligheten öppen, säger en högt uppsatt fransk diplomatkälla till DN.

Frankrike har tidigare spelat ned risken för en invasion och anklagat de anglosaxiska länderna för en ”onödigt alarmistisk ton”.  Men den höga diplomatkälla som DN talat med menar att den franska regeringen i stora drag gör samma bedömning av läget:

– Vad gäller situationen på marken har vi samma information. Trupper dras samman – marktrupper, flygvapen och marina enheter. Och ingen utom Vladimir Putin vet säkert vad som kommer att hända. Att vi sen uttrycker oss olika beror nog främst på inrikespolitiska skillnader, säger källan.

I USA och Storbritannien finns en stor politisk uppslutning kring en tuff linje mot Ryssland. Men i Frankrike är det vanligare att höra förståelse för Rysslands krav.

Bara två månader återstår till presidentvalet i Frankrike – och den traditionella högerns kandidat Valérie Pécresse skrev i en debattartikel nyligen att Frankrike bör verka för dialog och att det ”inte bör vara en prioritet” att Ukraina ska bli Natomedlem. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon hävdar att det är USA som provocerar fram krisen. Högerextrema Marine Le Pen vill se ett närmande till Ryssland. Längst går den högerradikale Éric Zemmour, som beskriver Putins krav som ”fullt legitima” och vill att Frankrike lämnar Nato. Allt det här vet så klart Putin när han tar emot Macron i Moskva.

I helgen fick Putin dessutom uppbackning av den kinesiske presidenten Xi Jinping vid ett möte i samband med OS-invigningen, som av Kreml beskrevs som ”varmt och konstruktivt”. Men i både Ukraina och Taiwan mottogs det med oro att Ryssland och Kina nu säger att de vill samarbeta närmare för att ”agera mot utländska krafter som undergräver säkerhet och stabilitet” i de båda stormakternas respektive närområden.

Läs mer:

Ryssland och Kina: Utvidga inte Nato

EU förbereder sig för flyktingvåg från Ukraina

Du kanske också gillar