Hem Världen Maratonlångt EU-toppmöte öppnar för pristak på gas

Maratonlångt EU-toppmöte öppnar för pristak på gas

förbi admin
0 kommentar

Diskussionerna om el- och gaspriserna tog elva timmar och avslutades i småtimmarna natten mellan torsdag och fredag. Ändå kom inte EU-ledarna i mål.

De 27 stats- och regeringscheferna enades om att arbeta vidare med samtliga idéer som EU-kommissionen tidigare presenterats. Redan nästa tisdag fortsätter diskussionerna mellan EU:s energiministrar i Luxemburg. Från Sverige deltar då nya energiministern Ebba Busch.

– Det finns en genuin vilja att hjälpas åt att lösa problem. Det är ett stort tryck på att hitta de här gemensamma lösningarna. Men länderna är inte överens om hur det ska ske, sade Sveriges statsminister Ulf Kristersson som gjorde toppmötespremiär.

– Allt är på bordet och har diskuterats. Länderna gör olika bedömningar. Ingenting avfärdades, men ingenting bestämdes heller, sade Kristersson efter mötets slut.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen framställde det däremot som att man kommit längre på mötet:

– Vi har nu en väldigt bra och solid vägkarta för att kunna fortsätta arbeta med att få ner energipriserna, sade hon.

EU-ledarna är bland annat överens om att de vill samordna inköp av naturgas, för att få bättre priser och avtal – och för att inte bjuda över varandra på världsmarknaden. Modellen liknar när EU-länderna under covidpandemin gav EU-kommissionen i uppdrag att samordna uppköp av vaccin.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har EU-länderna styrt om sina inköp av gas från Ryssland till mer betrodda partners som Norge, USA, Kanada och Algeriet. Före kriget kom 40 procent av EU:s gasimport från Ryssland; i dag är den siffran 7,5 procent.

– Ryssland har skurit ner två tredjedelar av sin gas till Europa. Och vi har lyckats kompensera det här helt och fullt, sade von der Leyen.

Ett annat förslag som EU-kommissionen kommer att gå vidare med handlar om att vid akuta lägen införa ett pristak på gas, något som EU-kommissionen kallar för en ”marknadskorrigeringsmekanism”.

– Vi ska få på plats en marknadskorrigeringsmekanism för att begränsa perioder med överdrivet höga gaspriser. Vi kommer att arbeta tillsammans med energiministrarna för att lägga fram ett lagförslag, sade von der Leyen.

Femton EU-länder, främst i Syd- och Östeuropa, har de senaste veckorna drivit på för ett pristak på gas. Framför allt Tyskland har varit i opposition. Men nu ställde sig alltså samtliga EU-länderna bakom den idén i princip.


https://twitter.com/BarendLeyts/status/1583257892316409856?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1583257892316409856%7Ctwgr%5E3b0b27e25078d8b2fdf83be3011905c9c192fa07%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.politico.eu%2Farticle%2Flive-blog-european-council-summit%2F

En känslig fråga som däremot inte vunnit stöd bland EU-ledarna, är att finansiera stödåtgärder för hushåll och företag genom gemensamma EU-lån.

– Jag och många med mig underströk att det inte är aktuellt att låna upp nya pengar i EU. Det som beslutades nu innebär inte några nya ekonomiska insatser i Europa. De medel som kan komma att användas är de medel som redan finns, sade Ulf Kristersson.

Enligt EU-kommissonens Ursula von der Leyen kan 40 miljarder euro som inte använts under EU:s förra budgetperioden 2014-2020 göras tillgängliga snabbt, så att medlemsländerna kan stötta de allra fattigaste hushållen.

I början av EU-toppmötet deltog Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj över videolänk, något som blivit ett stående inslag på toppmöten sedan den ryska invasionen. Zelenskyj meddelade bland annat att 40 procent av Ukrainas elproduktion är utslagen. Han vädjade om fortsatt militärt och ekonomiskt stöd från de 27 EU-länderna och efterlyste också hårdare sanktioner mot Belarus, som hjälper Ryssland i kriget.

EU: Mångmiljardbelopp till hushållen ska lindra energikrisen

Du kanske också gillar