Hem Världen Marianne Björklund: Nästa steg kan vara ett kärnvapentest

Marianne Björklund: Nästa steg kan vara ett kärnvapentest

förbi admin
0 kommentar

”Robotvarning. Var snälla evakuera in i byggnader eller under jorden”. Det meddelandet i mobiltelefonen vaknade invånarna i två av Japans norra prefekturer, Aomori och Hokkaido, upp till på tisdagsmorgonen.

Uppmaningen kom efter att Nordkorea avfyrat vad som tros vara en medeldistansrobot som flög över Japan för att efter 22 minuter i luften landa i Stilla havet. Då hade roboten färdats 4 600 kilometer.

Det är första gången på fem år som en nordkoreansk projektil passerar japanskt luftutrymme och händelsen speglar ett upptrappat läge i regionen.

I år har Nordkorea gjort flera robottester än någonsin tidigare, över 20 stycken. Och aktiviteten har varit särskilt intensiv på senare tid. Tisdagens robottest var det femte på tio dagar.

Att det sker just nu kan förklaras med att USA, Japan och Sydkorea uppvisat en gemensam front. Nyligen besökte den amerikanska vice presidenten Kamala Harris regionen för att understryka försvarssamarbetet. Och de senaste dagarna har de tre länderna genomfört militärövningar för att visa att de är redo att samarbeta om en konflikt uppstår.

Det provocerar den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. I hans ögon är övningarna en förberedelse på att invadera Nordkorea, trots försäkran om att så inte är fallet.

Nästa steg kan bli att Nordkorea gör sitt första kärnvapentest på sju år. Landet har fortsatt att utveckla kärnvapen trots FN:s fördömanden och trots att det lett till hårda sanktioner som satt den nordkoreanska befolkningen i armod.

Underrättelsetjänsten i både Washington och Seoul har varnat för att ett nordkoreanskt kärnvapentest kommer inom kort. Det skulle i sådana fall vara det första landet utför sedan september 2017. Grundtipset är att det sker efter att det kinesiska kommunistpartiet hållit sin kongress som börjar den 16 oktober och före det amerikanska mellanårsvalet den 8 november.

Det kan till och med vara så att tisdagens test är ett sätt för Nordkorea att provocera fram ett militärt svar från USA och Japan. Då skulle Kim Jong-Un kunna använda det för att motivera ett kärnvapentest, resonerar Chad O’Carroll som driver NK News, en nyhetsbyrå inriktad på Nordkorea.

En annan anledning för Nordkorea att utföra vapentester brukar vara att man vill skapa en kris som leder till världens uppmärksamhet och i förlängningen till förhandlingar med USA. Men utsikterna för att sådana förhandlingar lyckas är dåliga. Nordkorea vill att sanktionerna mot landet släpps och att världen erkänner det som ett kärnvapenland. Det vill inte USA och FN göra. Därför talar det mesta för att spänningarna fortsätter och att befolkningen i Nordkorea inom överskådlig framtid måste lida av sanktioner.

Du kanske också gillar