Hem Världen Martin Gelin: USA kan förändras i grunden efter HD-domsluten

Martin Gelin: USA kan förändras i grunden efter HD-domsluten

förbi admin
0 kommentar

Joe Biden såg relativt nöjd ut på Nato-mötet i Madrid, där han välkomnade Sverige och Finland till den militära alliansen. Sedan Ryssland invaderade Ukraina har Biden och hans diplomater relativt framgångsrikt försökt ena väst mot Putin och expandera Nato.

Men när Biden återvänder till Washington väntar en bitter verklighet.

På hemmaplan ser Bidens USA ut som en supermakt som långsamt håller på att vittra sönder.

Högsta domstolen har ägnat sommaren åt en historisk offensiv på liberala rättigheter, så omfattande att den ifrågasätter själva idén om USA som rättsstat.

Domstolen upphävde Roe mot Wade, som skyddat aborträtten sedan 1974, slog ner restriktioner på vapeninnehav och stoppar miljömyndigheten EPA från att reglera vissa utsläpp.

Klimatforskaren Michael Mann skriver att den röda tråden i domsluten är att HD:s konservativa majoritet vill frånta medborgarna ”grundläggande rättigheter till privatliv, trygghet och en planet vi kan leva på”.

Chefsdomaren John Roberts, en relativt moderat röst, har förlorat befälet över sin egen domstol.

I stället styrs den nu av fem högerradikaler som har en egen majoritet.

I domskälet om aborträtten skrev Clarence Thomas, den mest extrema rösten i HD, att han även vill se över tre tidigare domslut som skyddat rätten till preventivmedel, samkönade äktenskap och förhindrat andra former av diskriminering.

Thomas ägnar sig därmed åt ett slags juridisk a la carte, där han tycks specialbeställa nya rättsfall just för att kunna upphäva rättigheter som den kristna högern attackerat i ett halvt sekel.

Alla de rättigheter som expanderats i USA sedan 1960-talet står nu på spel.

Protester för aborträtten utanför Högsta domstolen i Washington.

Foto: Allison Bailey/TT

I modern tid har domstolen generellt fungerat som en bromskloss i Washington, men nu för domstolen i stället en offensiv högerradikal agenda.

Ledande republikaner och konservativa har länge pratat om det här som en öppen strategi.

På en konferens i Orlando förra året samlades republikaner och konservativa ideologer för att planera en motoffensiv mot det de beskrev som vänsterliberalismens segertåg i kulturkriget. Bara domstolarna kan stoppa detta, sade talare efter talare. Den uttalade förebilden var Ungerns Viktor Orbán, som så effektivt försvagat domstolarnas oberoende.

Bombnedslagen från HD har under sommaren varvats med sensationella vittnesmål i utredningen om stormningen av Kapitolium.

Vi har fått veta att Donald Trumps närmaste män var inblandade i planeringen av attacken mot Kapitolium. Trump ska ha beordrat Vita husets stabschef Mark Meadows att delta i mötet med högerextremisterna Alex Jones och Roger Stone, där de planerade stormningen. Det är svårt att bli överraskad av nya avslöjanden om Trump, men det slående med utredningen är att så stora delar av det republikanska ledarskapet också var inblandade.

Dussintals högt uppsatta republikaner kände till planer på en våldsam statskupp, men sade ingenting.

Även om Trump skulle åtalas efter utredningen, eller av andra skäl tyna bort från offentligheten, lär tomrummet därmed fyllas av en ny högerradikal republikan, som Ron Desantis eller Josh Hawley.

Det är svårt att se något annat scenario än att de här konflikterna fortsätter eskalera

En annan stigande stjärna i partiet är JD Vance, som hade följande att säga om HD:s domslut om aborter:

”Om du anser att det är dåligt för kvinnor att bli mammor, men frigörande för dem att arbeta 90 timmar i veckan, då har du blivit lurad”.

Vance kampanj till senaten finansieras av Facebook-miljardären Peter Thiel, som i en essä häromåret ifrågasatte kvinnlig rösträtt.

En del internationella kommentarer om HD talar om en bred högersväng i USA. Men det är inte det amerikanska folket som rör sig högerut. Tvärtom har det aldrig varit fler amerikaner som stöder aborträtt, samkönade äktenskap, klimatpolitiska reformer eller åtgärder mot diskriminering.

Det är just för att Trumps radikala höger har majoriteten emot sig som de tvingas använda domstolarna. HD:s förtroendesiffror är nu de lägsta i USA:s moderna historia, på 26 procent.

På sikt är det inte hållbart att föra en politik med så lite stöd hos befolkningen. En våg av juridiska strider väntar i federala domstolar och delstater. Biden tillsatte under sitt första år som president rekordmånga federala domare, med 41 godkända domare, jämfört med 17 under Trumps första år.

Ett twitterinlägg visas upp under kongressförhören kring stormningen av Kaptiolium.

Ett twitterinlägg visas upp under kongressförhören kring stormningen av Kaptiolium.

Foto: Shawn Thew/TT

Vi ser nu hur federala domare i konservativa delstater börjar trotsa abortförbuden. Mer än 80 federala åklagare har även sagt att de inte tänker åtala kvinnor som utfört aborter i delstaterna med nya förbud.

Landsomfattande nätverk av aborträttsorganisationer expanderar även tillgången på kliniker i liberala städer. Precis som under Trumps tid som president fungerar de största liberala delstaterna, Kalifornien, Massachusetts och New York, som ett slags frizoner från den högerradikala agendan.

Det organiserade motståndet tvingar i sin tur republikanerna att ta till allt mer extrema åtgärder, som de kontroversiella delstatslagar som ska förhindra kvinnor att lämna delstater som Texas och Mississippi för att utföra aborter på annan ort.

Det är svårt att se något annat scenario än att de här konflikterna fortsätter eskalera. Demokraterna kan antingen acceptera en ultrakonservativ HD, eller påbörja drastiska förändringar av USA:s statsskick, som att utöka antalet domare, bjuda in nya delstater i unionen, eller helt enkelt trotsa domsluten, vilket tidigare presidenter som Franklin Roosevelt och Abraham Lincoln har gjort.

De konservativa domarna i HD har i veckan även gjort det klart att de ska ta upp rättsfallet Moore mot Harper, som kan sluta med att delstaterna själva får styra valprocesser och rösträkning. Det är precis det Donald Trump krävt sedan han förlorade valet. Juridikprofessorn Kate Shaw varnar för att fallet ”kan leda till slutet på demokratin”.

USA:s allierade bör förbereda sig på turbulens.

Läs mer:

Texas högsta domstol blockerar abortbeslut

Martin Gelin: Hutchinsons vittnesmål ökar risken för åtal mot Trump

Du kanske också gillar