Hem Världen Martti Ahtisaari begravd – kungen på plats

Martti Ahtisaari begravd – kungen på plats

förbi admin
0 kommentar

– Han var en stor finländare, en Nobels fredspristagare. Han satte sin egen prägel på både Finlands historia och internationell historia, sade Finlands nuvarande president Sauli Niinistö i sitt tal.

Bland de utländska gäster och dignitärer som följde fredspristagaren till den sista vilan fanns bland andra Kosovos president Vjosa Osmani, Namibias president Hage Geingob, Tanzanias före detta president Jakaya Kikwete och Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

Ahtisaari var som FN:s särskilda sändebud involverad i att uppnå ett fredsavtal i Kosovokriget i slutet av 1990-talet, han medlade när Namibia blev självständigt från Sydafrika 1990 och var involverad i förhandlingarna mellan Indonesien och frihetsrörelsen i Aceh på Sumatra 2005.

Han var också en viktig part i fredsprocessen i Nordirland i slutet av 1990-talet och grundade det Helsingforsbaserade Crisis Management Initiative, vars syfte var att förebygga och lösa våldsamma konflikter genom informell dialog och medling. 2008 tilldelades han Nobels fredspris.

2021 meddelades att Ahtisaari led av Alzheimers sjukdom och han avled den 16 oktober vid 86 års ålder.

Martti Ahtisaari avled den 16 oktober. Begravningsgudstjänsten med efterföljande kortege direktsändes i finsk tv. Arkivbild. Bild: Roni Rekomaa/STT/TT

Du kanske också gillar