Hem Världen Massiva protester mot Indien efter uttalanden om islam

Massiva protester mot Indien efter uttalanden om islam

förbi admin
0 kommentar

Den 26 maj fällde Nupur Sharma, talespersonen för det hindunationalistiska regeringspartiet Bharatiya Janata (BJP) sarkastiska kommentarer i en tv-debatt om att islams profet Muhammed hade gift sig med en ung flicka.

Några dagar senare skrev Naveen Kumar Jindal, pressansvarig inom BJP, ett inlägg på Twitter i vilket han undrade om inte ett sådant äktenskap skulle betraktas som våldtäkt.

Uttalandena väckte starka reaktioner i flera muslimska länder och ledde till demonstrationer i Indien, där 200 miljoner av landets 1,4 miljarder invånare är muslimer. I flera städer rapporterades om våldsamma sammandrabbningar, där dussintals människor skadades. Flera personer, däribland en av BJP:s ungdomsledare i staden Kanpur i Uttar Pradesh.

Fredagens protester var de största hittills mot uttalandena. Polisen i Bangladesh uppskattar att över 100 000 människor gått ut på gatorna runt om i landet efter fredagsbönen.

– Vi har samlats här i dag för att protestera mot de indiska regeringstjänstemännens förolämpning av profeten. Vi vill se dödsstraff för dem, säger en demonstrant till AFP i huvudstaden Dhaka.

Demonstranterna vill se en bojkott av indiska produkter och arbetskraft. Många skrek slagord mot Indiens premiärminister Narendra Modi

Muslimska demonstranter i Indien kräver att Nupur Sharma, talespersonen för BJP, grips för de uttalanden hon gjort om islams profet Muhammed.

Foto: Ajit Solanki

Flera islamiska länder har fördömt de indiska uttalandena och Saudiarabien, Qatar, Kuwait och Iran har kallat upp Indiens ambassadörer för att protestera. Och från Förenade Arabemiraten, Indonesien, Oman, Bahrain, Pakistan och Afghanistan har krävt en ursäkt från Indien.

Islamiska konferensorganisationen (IKO) som består av 57 länder och al-Azhar, den främsta institutionen inom den sunnitiska grenen av islam, uppmanade omvärlden att bestämt markera mot sådana ”övergrepp”.

Regeringspartiet BJP gjorde för några dagar sedan ett uttalande med innebörden att partiet ”starkt fördömer förolämpningar av alla religiösa personligheter av alla religioner”.

Samma dag bad de två BJP-medarbetarna, Nupur Sharma och Naveen Kumar Jindal, som gjort de uppmärksammade uttalandena, om ursäkt. Jindal har tvingats lämna sin tjänst, medan Sharma är avstängd tills vidare.


https://twitter.com/NupurSharmaBJP/status/1533422867458629632?s=20&t=POYCWTQCXT4Q-r_GY4M8zQ

Från gulfstaterna – där miljontals indier arbetar – rapporteras om att flera arbetsgivare hotar att avskeda indiska anställda som svar på de kränkande uttalandena. I sociala medier spreds också uppmaningar av bojkott av indiska varor. En del videor och bilder visar hur indiska varor plockas bort från hyllorna i butikerna.

Aisha, en av Muhammdes hustrur, tillskrivs i flera sammanhang åldern sex år vid tiden då hon ingick ett äktenskapskontrakt med profeten som då var i femtioårsåldern. Hon ska ha varit nio år när äktenskapet fullbordades. Uppgiften har ifrågasatts på flera punkter av teologer, ingen har kunnat fastslå hennes verkliga ålder med närmare precision än någonstans mellan 9 och 19 år.

Du kanske också gillar