Hem Världen Mellanårsvalet i USA: De tror på det “stulna valet”

Mellanårsvalet i USA: De tror på det “stulna valet”

förbi admin
0 kommentar

En kväll för ett par veckor sedan samlades en grupp från den amerikanska högern i lobbyn på ett hotell nära det neonupplysta huvudstråket i Las Vegas. På programmet stod en utbildning för valobservatörer.

En kvinna på scenen varnade för ”the big rig” – den stora manipulationen – från de politiska motståndarna.

– De kommer att göra det igen, hävdade hon.Foto: Beatrice Lundborg

Vid baren minglade kvällens huvudperson – republikanen Jim Marchant, som kandiderar till posten som delstatssekreterare i Nevada.

Vi fick aldrig höra hans tal. När vi berättade för arrangörerna att vi var journalister uppmanades vi att gå därifrån.

Det är inte konstigt om ett parti vill diskutera sina valstrategier i fred, även om det finns mer diskreta platser än en hotellobby. Det anmärkningsvärda är budskapet på mötet om att valet 2020 var riggat. Det finns inga indikationer för att fusk påverkade utgången i presidentvalet. Domarna har avfärdat Trumpkampanjens konspirationsteorier. Ändå fortsätter Trumpanhängarna att sprida propagandan.

Socialismen suger, löd ett av budskapen på mötet i Las Vegas.Foto: Beatrice Lundborg

– Det som jag har sett är skrämmande. När jag blir delstatssekreterare i Nevada kommer vi att fixa det. Och när min koalition av delstatskandidater runtom i landet blir valda så kommer vi att fixa hela landet och president Trump blir president igen 2024, sa Jim Marchant, när han kampanjade med Donald Trump i Nevada tidigare i oktober.

Marchant har kopplingar till konspirationsteorin Qanon. På sin kampanjsajt och på sociala plattformar som Twitter och Facebook marknadsför han ett reklaminslag som påstår att finansmannen George Soros har hjälpt ”anti-amerikanska politiker” som Nancy Pelosi och Chuck Schumer att vinna val i USA. Speakerrösten konstaterar att dessa demokratiska politiker fortsätter vinna – och att det är omöjligt.

– 70 procent av republikanerna tror att valet var stulet. Det var därför som Marchant kunde vinna primärvalet i Nevada, säger Jon Ralston, politisk kommentator och vd för tidningen Nevada Independent.

Marchant är fullständigt okvalificerad och han har uppenbart massor av konstiga idéer om hur valet fungerar, så om han vinner är frågan är om de andra lagstiftarna kan göra något för att begränsa hans inflytande

Han har beskrivit Marchant som en av de farligaste kandidaterna som någonsin förekommit på en valsedel i Nevada.

– Han är fullständigt okvalificerad och han har uppenbart massor av konstiga idéer om hur valet fungerar, så om han vinner är frågan är om de andra lagstiftarna kan göra något för att begränsa hans inflytande, säger han.

Enligt Washington Post har närmare 300 kandidater från Republikanerna koppling till propaganda om det stulna valet. Några av valförnekarna kan få en nyckelroll i kommande val.

Delstaterna och dess politiker har stor makt över valprocessen i USA. Ofta ligger ansvaret på delstatssekreterarna, som är underordnade guvernören, men kan väljas på eget mandat. De spelade en mycket viktig roll för att blockera försöken att undergräva valet 2020. Mest känd blev republikanen Brad Raffensperger som vägrade ge efter för Donald Trumps påtryckningar om att ”hitta” 11 780 röster i Georgia.

Brad Raffensperger i Georgia.Foto: Elijah Nouvelage/Getty/AFP

Raffensperger vann i primärvalet i maj. I en rad andra delstater segrade Trumplojala kandidater. När Jim Marchant talar om sin koalition så syftar han på ett samarbete med delstatskandidaterna Mark Finchem i Arizona och Kristina Karamo i Michigan. I gruppen ingår även Pennsylvanias konservativa guvernörskandidat Doug Mastriano – för om han vinner i valet får han enligt delstatens regler utnämna delstatssekreteraren.

Bild 1 av 3

Foto: Bill Pugliano/Getty/AFP

Bild 2 av 3

Foto: Antranik Tavitian/TT

Bild 3 av 3

Foto: Matt Rourke/AP


Enligt opinionsmätningarna går det ganska dåligt för just Mastriano. Men i starka republikanska fästen som Wyoming och Alabama väntas politiker som ifrågasatt Bidens legitimitet som president erövra posterna som delstatsekreterare. Marchant och Finchem kan ta hem segern i vågmästarstaterna Nevada och Arizona. I Michigan, Minnesota, Indiana och New Mexico är valutgången oviss.

Donald Trump på kampanj i Michigan.Foto: Jeff Kowalsky/AFP

Även några få valförnekare på fel plats kan skapa stora problem i ett land som USA, där valövervakningen är så partipolitiserad, enligt Pippa Norris, professor i statskunskap vid Harvarduniversitetet. Hon betonar att stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 visade att konflikterna riskerar att urarta i våld.

– Allt som krävs är att detta händer i en eller två delstater som är vågmästarstater, och omedelbart kommer ingen att komma överens om resultatet. Och med tanke på vad vi redan vet om 6 januari, med tanke på vad vi vet om risken för våld, vad vi vet om grupper som till exempel Proud Boys, så är detta ett grundläggande problem som vi står inför, sa Pippa Norris vid ett journalistseminarium i New York tidigare i oktober, som svar på en fråga från Dagens Industri.

Övervakning av rösträkningen i Pennsylvania efter valet 2020.Foto: Lotta Härdelin

DN har försökt kontakta Marchants kampanj, men inte fått någon respons. Även amerikanska journalister möts av tystnad. Möjligen fungerar strategin, för enligt opinionsmätningarna kan Jim Marchant ta hem segern den 8 november.

– Folk har inte ägnat så mycket uppmärksamhet åt valet av delstatssekreterare. Vindarna blåser i Republikanernas riktning i allmänhet den här gången, och då lägger folk sina röster på republikanen. Samtidigt är många osäkra, säger Jon Ralston på Nevada Independent.

Kami Dempsey-Goudie, politisk konsult som arbetat för främst Demokraterna men även Republikanerna i Nevada, uppfattar Marchant som både extrem och farlig.

– Jag tror att han kan ställa till med stor skada. Här har vi en kandidat som sår så mycket tvivel hos väljarna. Sedan talar han om att ändra valsystemet på ett sätt som skulle föra oss bakåt i tiden, säger hon.

Hon hävdar att Jim Marchant vill inskränka rösträtten så mycket som möjligt.

– Ta bara idén om att all röstning måste ske på valdagen. Las Vegas är en stad med mängder av skiftarbetare. Då måste det finnas mer flexibilitet.

Du kanske också gillar