Hem Världen Misstänkt ryskt krigsbrott fångat på övervakningsfilm

Misstänkt ryskt krigsbrott fångat på övervakningsfilm

förbi admin
0 kommentar

Det är ytterligare två misstänkta fall av brott mot krigets lagar, som utreds av ukrainska åklagare. Men till skillnad från många andra fall finns hela förloppet fångat på film.

Händelsen inträffade i början av kriget, när rysk militär fortfarande siktade på att inta Kiev. Stora mängder soldater tog sig då söderut längs motorvägen från belarusiska gränsen.

Amerikanska CNN har fått tillgång till ett omfattande videomaterial från en firma som handlar med motorfordon, som ligger alldeles intill denna landsväg.


https://twitter.com/TheLeadCNN/status/1524525506288398336

Bara två män fanns kvar i firmans lokaler denna dag: företagets ägare och Leonid Pljats, en 68-årig man som arbetade som vakt.

På övervakningsfilmerna kan man se hur en trupp på fem ryska soldater anländer till lokalerna. De två männen kommer ut och diskuterar med soldaterna som ber dem om cigarretter och söker igenom deras fickor – uppenbarligen för att kontrollera att de inte är beväpnade.

Sedan låter de männen gå. De båda promenerar helt lugnt därifrån.

Men bara sekunder senare lägger två soldater an och skjuter de båda ukrainarna i ryggen. De faller till marken, till synes livlösa.

Från en annan kamera kan man sedan se hur de ryska soldaterna ser sig om efter saker att stjäla inne på det kontor där de båda skjutna männen nyss satt. En av dem prövar en toppluva lite på skämt. Soldaterna hittar sprit och skålar med varandra.

Utanför är den 68-årige Leonid Pljats ännu vid liv. I en annan sekvens kan man se hur han, svårt skadad, släpar sig tillbaka till kontoret som ryssarna nu har lämnat. Han ringer det ukrainska hemvärnet.

En befälhavare från det lokala hemvärnet berättar för CNN hur några män sändes ut för att rädda Pljats. Men de hamnade i eldstrid med ryska soldater och tvingades fly. 68-åringen förblödde och dog utanför kontoret.

CNN har också talat med Leonid Pljats dotter Julia. Hon säger att hon inte har klarat av att se videomaterialet, men att hon spar det för att en dag visa det för sina barn.

– Detta är en avrättning. Det är fruktansvärt för min far var civil, han var 68 år, en fredlig obeväpnad man, säger Julia.

– De måste dömas. Jag hoppas på en internationell domstol så att inte bara Ukraina utan hela världen får se deras krigsbrott.

Fall som liknar detta har dokumenterats från många platser i Ukraina, bland dem Butja och Irpin utanför Kiev. Från rysk sida har de avfärdats som antingen fejk eller brott begångna av ukrainska trupper mot sina egna medborgare – trots överväldigande bevis på motsatsen.

I detta fall blir det än svårare att hävda annat än att soldaterna på säkerhetsvideorna är ryssar. Det syns tydligt på deras uniformer. CNN har också verifierat att ryska styrkor hade kontroll över det aktuella området denna dag, samt talat med en rad vittnen.

Läs mer:

Tusentals vittnar om krigsbrott – men kommer de skyldiga att fällas?

Ryska soldater plundrar ukrainska hem innan de ger sig av

Du kanske också gillar