Hem Världen Misstänkt terrorist vill inte prata i förhör

Misstänkt terrorist vill inte prata i förhör

förbi admin
0 kommentar

För andra dagen i rad avbröt den misstänkte mannen förhör med polisen. Han vill inte uttala sig, säger hans försvarare John Christian Elden till VG.

Polisen ägnade en halvtimme åt att försöka övertala honom, men enligt försvararen vill mannen inte att förhöret spelas in med ljud och bild.

– Han säger att han är rädd att polisen ska manipulera det han säger, dels genom att klippa det, dels genom att ändra innehållet i förklaringen så att det framstår som hans förklaring, när det egentligen inte är det, säger Elden till VG.

Eftersom han inte velat tala i förhören har mannen inte uttalat sig om skuldfrågan och inte heller sagt något om motivet, enligt advokaten.

Børge Enoksen, polisåklagare vid Oslopolisen, bekräftar detta vid en pressträff under söndagen.

– Vi fick ingen förklaring från honom i går. Vi har gjort ett nytt försök i dag men inte heller nu har vi fått någon förklaring från honom, säger Enoksen.

Att förhöret filmas och spelas in är viktigt för rättssäkerheten, och det är inte aktuellt att frångå den principen, säger han vidare.

“Extraordinär terrorhotsituation”

Det var två personer som dödades och ett 20-tal som skadades natten mot lördagen då en man öppnade eld mot gäster på en bar i centrala Oslo. Han gick sedan vidare till en populär gaybar för att fortsätta skjuta. Gärningsmannen kunde gripas kort efter att polisen larmades till platsen, sedan han hindrats av personer på plats.

Skjutningen betraktas som en islamistisk terrorhandling av norska säkerhetspolisen (PST), som höjt terrorhotnivån till maximala fem i Norge på grund av en “extraordinär terrorhotsituation”.

Inledningsvis vårdades ett tiotal av de skadade på sjukhus, men på söndagen har flera av dem enligt polisen kunnat skrivas ut. Inget av offren har livshotande skador.

Samtidigt fortsätter utredningen med full kraft. Man arbetar bland annat med att analysera filmer från händelsen, höra vittnen och utreda digitala spår, säger Børge Enoksen.

Den misstänktes bakgrund och hans bekantskaper är en annan viktig del av utredningen – och det är bland viktigt att klargöra om den misstänkte kan ha samarbetat med andra kring skottlossningen.

– Vi jobbar brett med att få fram bakgrunden till den här händelsen, men just nu ser det inte ut som att han har samarbetat med andra. Men det är tidigt och vi kan inte utesluta något.

Känd sedan 2015

Häktningsförhandling med mannen kommer att hållas på måndagen.

Den gripne är i 40-årsåldern, norsk medborgare med iransk bakgrund och bosatt i Oslo. Han misstänks för mord, mordförsök och terrorbrott och har enligt säkerhetspolisen kopplingar till extrema islamistiska nätverk i Oslo.

Han har varit känd av säkerhetspolisen sedan 2015, och enligt polisen har han tidigare även haft psykiska besvär.

I maj i år samtalade PST med mannen, eftersom han hade visat intresse för yttringar som upplevdes som kränkningar av islam.

– Det ansågs inte i dessa samtal att gärningsmannen hade våldsintentioner, men PST är medveten om att gärningsmannen har haft utmaningar kopplade till psykisk hälsa, sade Børge Enoksen under lördagen.

Under veckan har pridefirandet pågått i Oslo och en av barerna där skjutningen ägde rum, London Pub, är en välkänd gaybar. Polisen uppger att det finns skäl att misstänka att det rör sig om ett hatbrott, men säger också att flera tänkbara motiv utreds.

Blommor i närheten av brottsplatsen i Oslo under söndagen, där två personer sköts till döds och ytterligare ett 20-tal skadades i ett terrordåd natten till lördagen. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Du kanske också gillar