Hem Världen Misstänkta terrordådet i Oslo – minut för minut

Misstänkta terrordådet i Oslo – minut för minut

förbi admin
0 kommentar

01.14 Norska polisen skriver på Twitter att flera skott har avlossats vid ett uteställe i centrala Oslo. Enligt vittnen flyr människor från platsen i panik.

01.19 En person grips i närheten av Rosenkrantz gate. Enligt polisens insatsledare överbemannades mannen av civilpersoner när han flydde och sedan greps han av polis. Ambulanser hjälper skadade och ett stort polisuppbåd är på plats vid utestället.

01.47 Polisen uppger att två personer har dödats och flera skadats. Polisen stämplar det inträffade som en PLIVO-händelse, det vill säga en situation där det pågår livshotande våld.

Polis på plats i centrala Oslo efter skjutningen.

Foto: Javad Parsa/TT

02.02 Universitetssjukhuset i Oslo höjer sin beredskap.

02.21 Polisen uppger att 21 personer har skadats, av dem förs åtta personer till sjukhus. Vittnen samlas på Thon Hotel Rosenkrantz för att höras av polisen. Enligt polisen kan det finnas tre olika brottsplatser, gaybaren London pub, ett gatukök och restaurangen Per på hjørnet som ligger på en sidogata till Oslos huvudgata Karl Johan. Två gäster på den sistnämnda restaurangen uppger till Verdens Gang att gärningsmannen kom dit först. Enligt NRK:s journalist Olav Rønneberg, som befann sig på platsen, lade gärningsmannen en svart väska på marken och tog upp ett skjutvapen – sedan började han skjuta.

03.12 Polisen uppger att det sannolikt bara är en person som ligger bakom dådet. De söker igenom den gripne mannens bostad. Samtidigt aktiverar ledningen för Oslo Pride sin krisstab.

04.30 London pub bekräftar via Facebook att samtliga anställda är oskadda.

Krossat glas vid London pub.

Krossat glas vid London pub.

Foto: Javad Parsa/TT

06.16 Norges statsminister Jonas Gahr Støre kallar dådet för chockerande.

08.34 Oslo Pride ställer in sin planerade parad som skulle ha gått av stapeln på lördagen, efter uppmaning av polisen.

09.05 En 42-årig man misstänks för mord, mordförsök och terrorhandlingar. Det rör sig om en norsk medborgare som är känd av den norska säkerhetstjänsten sedan 2015, då han ska ha blivit radikaliserad och ingick i ett extremt islamistiskt kontaktnätverk. Han har en bakgrund kantad av våld och hot och är dömd för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

09.57 Norska säkerhetstjänsten PST uppger att de hjälper polisen att undersöka om det finns planer på ytterligare våldsdåd, även om det inte finns mycket som pekar i den riktningen.

10.59 Oslo kommun aktiverar sin krisstab.

11.06 Polischefen Benedicte Bjørnland beordrar alla i insatsstyrkan att vara beväpnade. Normalt sett bär norska polisen inte vapen.

PST-chefen Roger Berg håller presskonferens.

PST-chefen Roger Berg håller presskonferens.

Foto: Javad Parsa/TT

14.00 Norge höjer terrorhotnivån från tre till fem, den högsta nivån, meddelar PST på en presskonferens. PST säger också att man betraktar skjutningen som en ”extrem islamistisk handling”.

15.30-tiden Oslopolisen uppger att de dödade är två män i 50- och 60-årsåldern.

Fotnot: NRK uppger att tidpunkterna är ungefärliga.

Du kanske också gillar