Hem Världen Motorkunnig drottning skrämde slag på saudisk prins

Motorkunnig drottning skrämde slag på saudisk prins

förbi admin
0 kommentar

Nyligen avlidna drottning Elizabeth var under andra världskriget mycket angelägen om att hjälpa till i den brittiska armén på hemmafronten. Hon lyckades övertala sin pappa, dåvarande kung Georg VI, att få gå med i den kvinnliga frivilligdelen av försvaret – ATS, Auxilliary Territorial Service. Som 18-åring inledde hon utbildningen till fordonsmekaniker och lastbils- och ambulansförare hos ATS.

Under våren 1945 blev hon klar med utbildningen och utnämndes av brittiska tidningar till ”Princess Auto Mechanic”. Hon var den första kvinnliga medlemmen av det brittiska kungahuset som tjänstgjorde i armén.Foto: AP

Kunskaperna i fordonsmekanik har hon under hela sitt liv haft användning för, enligt en artikel av militärhistorikern Vikki Hawkins. ”Hon har kunnat diagnosticera fel i krånglande motorer och reparerat dem själv, precis på samma sätt som hon lärde sig under andra världskriget”, skriver Vikki Hawkins.

Drottning Elizabeth, som var känd som en bilentusiast, tycks ha föredragit att köra de riktigt gamla Land Rover och Range Rover-modellerna som fanns vid slotten i Windsor och Balmoral. Gammal god mekanik, helt enkelt.

När hon var på sitt favoritslott Balmoral i Skottland brukade hon ofta köra längs de ringlande vägarna på de skotska hedarna. Dåvarande kronprins Abdullah av Saudiarabien kom på besök hos drottningen på Balmoral 2003, och då erbjöd hon honom en tur i omgivningarna. Döm om kronprinsens förvåning när drottningen själv hoppade in i förarsätet på Landrovern, drog runt tändningsnyckeln och körde iväg.

Laga motorn? Inga problem. Här mekar dåvarande prinsessan Elizabeth under utbildningen till fordonmekaniker 1945.Foto: Pump Park Photography/TT

Den tidigare brittiske diplomaten Sherard Cowper-Coles berättar för The Sunday Times att drottningen hela tiden pratade med kronprinsen när hon vant rattade sin bil, samtidigt som han nervöst försökte få henne att koncentrera blicken på vägen:

”Kronprinsen, som satt i passagerarsätet fram, blev ännu nervösare när drottningen accelererade längs de smala vägarna. Genom sin översättare, som satt i baksätet, försökte han beveka drottningen att köra långsammare. På den här tiden fick ju inte kvinnor köra i Saudiarabien, och Abdullah var inte van vid kvinnliga förare, speciellt inte en drottning bakom ratten”.

Man undrar ju i sitt stilla sinne hur den saudiske prinsen reagerat om han också fått se drottningen laga en bilmotor – sannolikt en ännu större chock.

Inte förrän 2018 blev det tillåtet för kvinnor att ta körkort och själv köra bilar i Saudiarabien.

Prinsessan Elizabeth byter däck under sin utbildning till fordonsmekaniker och lastbilsförare 1945.Foto: TT

Läs mer: Tidigare artiklar om drottning Elizabeths bortgång

Du kanske också gillar