Hem Världen Nästan hälften av väljarna vill bygga ut kärnkraften

Nästan hälften av väljarna vill bygga ut kärnkraften

förbi admin
0 kommentar

De svenska väljarnas inställning till kärnkraft har svängt.

Det visar Aftonbladet/Demoskops senaste undersökning.

Nästan hälften av väjarna vill dessutom bygga ut fler reaktorer än de vi har i nuläget.

Elkrisen är ett faktum. Igår kom beskedet om att ryska gasjätten Gazprom har stoppat leveranserna av gas till Europa på obestämd tid. Under lördagen kom nya besked att en del av gasen kommer att köras genom Ukraina.

Som ett svar på elkrisen har de svenska väljarnas inställning till kärnkraft svängt, menar Pelle Ahlin Olofsson, opinionsanalytiker på Demoskop.

Oskarshamns kärnkraftverk
Oskarshamns kärnkraftverk

Vill bygga ut

Nästan 2 av 3 svenskar är för kärnkraft, visar en mätning ifrån Demoskop på uppdrag av Aftonbladet. Mätningen visar att nästan häften, 46 procent, av väljarna vill bygga ut fler reaktorer än de vi har i nuläget.

– När SOM-institutet frågade exakt samma fråga år 2021, uppgav enbart 20 procent att de önskade detta. År 2020 var det enbart 12 procent, så vi har ett en stor ökning.

Bland Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare vill 4 av 5 bygga fler reaktorer än vad vi har idag.

Pelle Ahlin Olofsson säger att ökningen beror på många faktorer: dels är det en kombination av högre elpriser och dels har kärnkraftsfrågan lyfts upp på högersidan som en lösning.

Kommer att fördubblas

I och med den gröna omställningen förväntas elanvändningen att fördubblas dubblas de närmsta 20 åren, vilket gör att man söker lösningar på hur vi får mer el, menar Pelle Ahlin Olofsson.

– El blir en överlevnadsfråga. Att Ryssland dessutom drivit upp gaspriserna har skapat en perfekt storm som gjort att kärnkraft blir mer användbart och ses som en lösning på problemet.

Nord Stream 1
Nord Stream 1

Undersökningen visar att inget partis väljare har en klar majoritet som är emot kärnkraft.

– Idag så ser vi att det finns en klar majoritet för att använda kärnkraften då 36 procentenheter fler vill att vi använder den jämfört med att avveckla den. Detta är anmärkningsvärt då opinionen har varit för att avveckla under de senaste tio åren.

Högerblockets väljare, M+SD+KD+L, är samstämmiga där 94 procent är för kärnkraft.

Bland vänsterblockets väljare, C+V+S+MP, är det mer splittrat, där 32 procent är för, 29 procent är emot och 39 procent tveksamma/vet ej.

– Men det betyder inte att de är 100 procent av väljarna som är för att bygga ut, 27 procent vill avveckla kärnkraften men utnyttja de kärnkraftsreaktorerna vi har. Skillnaden i dag, skulle jag säga, är att folk känner att det inte går att avveckla kärnkraften just nu.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Du kanske också gillar