Hem Världen Nathan Shachar: Turkiska flyganfall kan vara upptakten till större operation

Nathan Shachar: Turkiska flyganfall kan vara upptakten till större operation

förbi admin
0 kommentar

Flyganfallen mot YPG-milisens mål kring staden Manbij i Syrien kom efter flera veckors oavbrutna attacker mot PKK-gerillans baser i Kandil-bergen i norra Irak.

– Terroristerna kommer nu att betala priset, sade vicepresidenten Fuat Oktay.

Presidentrådgivaren Ibrahim Kalin underströk i radio att Turkiet endast utövar sin suveräna rätt att utplåna terrorhot var de än kommer ifrån:

– Vi agerar inom ramen för internationell lag och kommer att fortsätta med eller utan stöd från våra allierade.Foto: Turkiska försvarsministeriet/AFP

I en Twitter-kommuniké från försvarsdepartementet ses försvarsminister Hulusi Akar ge order om operationerna under vinjetten: ”Detta är räkenskapens stund! Nu får de uslingarna plikta för sina gemena attacker!”

President Recep Tayyip Erdogan har i flera månader gjort klart att en större operation mot YPG och den självstyrande kurdiska enklaven Rojava är på väg.

President Recep Tayyip Erdogan har i flera månader gjort klart att en större operation mot YPG och den självstyrande kurdiska enklaven Rojava i norra Syrien är på väg. Det är troligt att man väntade till efter de amerikanska kongressvalen, i hopp om en republikansk framryckning.

Förre presidenten Donald Trump, om inte alla republikaner, har stött och försvarat de tidigare turkiska invasionerna. Dessa kampanjer har huvudsakligen gjorts med syriska legosoldater i turkisk tjänst, eller med jihadistiska miliser i förbund med Turkiet, vilka fördrivit tusentals civila och begått svåra människorättsbrott.

Att världens ögon denna dag är riktade mot fotbolls-VM är heller ingen nackdel för de turkiska beslutsfattarna. En annan faktor i valet av tidpunkt är givetvis förra söndagens explosion i Istanbul, som regimen uppger ha varit YPG:s verk, där åtta personer dödades och många skadades.

De kurdiska stridande förbanden i norra Syrien är de senaste åren inriktade mer på försvar än på anfall. De utgör inget militärt hot mot turkiska styrkor och turkiska allierade, fast de ibland gör motstånd då deras – krympande – territorium utmanas.

Motiven för de turkiska angreppen är inte militära utan inrikespolitiska – och utrikespolitiska.

Motiven för de turkiska angreppen är inte militära utan inrikespolitiska – och utrikespolitiska. Den turkiska oppositionen, som helst talar om regimens korruption och inflation, tystnar tvärt då det gäller militära insatser. Den vet att allt utom helhjärtat stöd för regimen skulle utmålas som nationellt svek och stöd åt terroristerna.

Men militära operationer i Syrien är också ett sätt att visa omvärlden att man tar lätt på dess förmaningar.

Både Ryssland och USA har uttryckligen avrått från nya äventyr i Syrien. Sväljer de detta så har Turkiet flyttat fram sina positioner. Samma sak gäller Nato och inte minst Sverige. Tystnad från de hållen vore konkret bevis på Turkiets nya status: en allierad som står över all kritik.

Du kanske också gillar