Hem Världen Nevada kan avgöra senatsvalet – 850 röster skiljer kandidaterna

Nevada kan avgöra senatsvalet – 850 röster skiljer kandidaterna

förbi admin
0 kommentar

Efter Demokraternas seger i Arizona är det bara två delstater där senatorsvalet fortfarande lever. Eftersom resultatet i Georgia tvingat fram en ny valrunda i december har blickarna nu vänts till Nevada.

Där har den sittande senatorn, demokraten Catherine Cortez Masto, de senaste dagarna närmat sig Trumpstödda republikanen Adam Laxalt, i takt med att fler poströster räknats. På lördagseftermiddagen skiljer bara 862 röster mellan kandidaterna och Laxalt leder med 0,1 procentenheter, enligt CNN.

I 15 av Nevadas 17 distrikt leder republikanen, oftast med stor marginal. Men i de två mest folkrika områdena – Clark county och Washoe county – är rollerna ombytta och det är utvecklingen där som fått gapet mellan kandidaterna att minska. I Clark county, där Las Vegas ligger, leder nu Cortez Masto med 5,9 procentenheter.

6 procent av rösterna har ännu inte räknas, motsvarande ungefär 56 000 väljare. Enligt CNN finns de flesta av dem i just Clark county, där valarbetarna räknar med att bli klara med räkningen av poströster på lördagen.

Fortsätter senatorskampen vara lika jämn kan så kallade ”rättade” röster fälla avgörandet. Till och med måndag har väljare möjlighet att rätta till problem med ogiltiga poströster för att de ska kunna räknas. Det kan till exempel handla om valsedlar där underskriften saknas eller har skrivits på fel plats.

I Clark county bedömde valorganisatörerna på fredagen att nästan 10 000 ogiltiga röster är möjliga att korrigera. Myndigheterna kommer att kontakta de berörda personerna – och politiska organisationer som stödjer partierna försöker nu se till att de egna väljarnas röster räknas.

Lyckas Cortez Masto försvara sin plats betyder det att Demokraterna når de 50 mandat som krävs för att kontrollera senaten i ytterligare två år. Om Laxalt ledning står sig blir andraomgången i Georgia den 6 december direkt avgörande.

Du kanske också gillar