Hem Världen Nordkorea rapporterar första covidfallen

Nordkorea rapporterar första covidfallen

förbi admin
0 kommentar

Kim Jong-un i möte om krisen den 12 maj.

Nordkorea har officiellt rapporterat sina första fall av covid-19.

Diktatorn Kim Jong-un har beordrat en lockdown i hela landet och kallar situationen “nationellt nödläge”.

Invånare uppges nu shoppa i panik då man inte vet hur länge nedstängningen ska pågå.

Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA uppger att prover som togs på söndagen på febersjuka patienter i Pyongyang testat positivt för omikronvarianten.

Enligt nyhetsbyrån innebär det inträffade det största nödläget i landet, då den så kallade ”nödkarantänfronten” som man lyckats hålla intakt sedan februari 2020 nu brutits.

Hur många fall som upptäckts är inte känt i nuläget och inte heller har man uppgett var smittan tros ha kommit från.

”Inkompetens och slarv”

Kim Jong-Un har utropat ett nationellt nödläge och infört en rad covidåtgärder: en landsomfattande lock down, skärpta gränskontroller och isolering av arbetslag på arbetsplatser. Han uppmanar invånarna att ”totalt blockera spridningen av det onda viruset genom att helt stänga sina områden i alla städer runtom i landet”, rapporterar The Guardian.

Enligt Seoulbaserade NK News råder en oro i landet efter beskedet om lockdown.

”Flera källor har hört rapporter om panikshoppande på grund av osäkerheten inför när nedstängningen kan upphöra”.

Den kommunistiska partiets politburo anklagar enligt Seoulbaserade NK News landets så kallade anti-epidemiska sektor för obryddhet, slarv, ansvarslöshet och inkompetens för att inte lyckats svara på den ökande risken för smitta och nya varianter.

Noll procent vaccinerade

Nordkorea har officiellt inte haft några bekräftade fall av covid-19 sedan pandemin bröt ut. I början av pandemin stängde landet sina gränser.

Upptäckten av den mycket smittsamma omikronvarianten i landet är oroande. Det eftersom landets 25 miljoner är inte vaccinerade enligt experter och landets sjukvårdssystem skulle också ha svårt att klara av ett större utbrott.

Landet har tackat nej till vaccin genom det globala vaccinationsprogrammet Covax, och enligt bedömare kan det bero på att den isolerade diktaturen då skulle öppna upp för internationell insyn i landet.

Bedömare tror att viruset har funnits i Nordkorea sedan tidigare. Enligt Leif-Eric Easley, professor vid Ewha university i Seoul, är regimens erkännande av coronafall ett tecken på att läget nu är allvarligt.

Han tror att covidutbrottet kan påverka regimens planer på nya kärnvapentester.

– Kimregimens inhemska publik kan vara mindre intresserad av kärnvapen- eller missiltester när det akuta hotet involverar coronavirus snarare än en utländsk militär, säger han till The Guardian.

Du kanske också gillar