Hem Världen Norge: Natochefen Jens Stoltenberg vill bli riksbankschef

Norge: Natochefen Jens Stoltenberg vill bli riksbankschef

förbi admin
0 kommentar

Vem som ska bli ny riksbankschef i Norge är just nu den mest politiskt laddade frågan i Norge. I höstas meddelade Øystein Olsen att han vill lämna sitt jobb. När listan över de 22 sökande presenterades i december fanns den nuvarande Natochefen Jens Stoltenberg oväntat med.

– Finansdepartementet kontaktade mig i november och frågade om jag kan tänka mig att söka tjänsten. Det har jag gjort nu och det här är ett jobb som jag är väldigt motiverad för, sade Jens Stoltenberg till nyhetsbyrån NTB.

Bland de sökande finns en busschaufför, en bagare, en arbetssökande, pensionärer och studenter. På listan finns också den nuvarande vice riksbankschefen Ida Wolden Bache. Även hon säger att hon har har uppmanats av finansdepartementet att söka tjänsten som chef för Norges Bank.

Vice riksbankschef Ida Wolden Bache.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

I Norge drog genast en debatt igång om Jens Stoltenberg, som varit statsminister i två omgångar, är lämplig för posten. Särskilt problematiskt anses faktumet att Stoltenbergs gamla parti Arbeiderpartiet återvann regeringsmakten i höstas, för första gången sedan Stoltenbergs valförlust för nio år sedan.

Nuvarande statsminister Jonas Gahr Støre var utrikesminister i Stoltenbergs regering. De båda är dessutom nära vänner privat.

Finansdepartementet, som ansvarar för tillsättningen av tjänsten, leds av Trygve Slagsvold Vedum. Han är partiledare för Arbeiderpartiets koalitionspartner Senterpartiet.

Oppositionen anser sig ha fått otydliga svar på frågor om de båda partiledarna har diskuterat tjänstetillsättningen och vilka kontakter de haft med Jens Stoltenberg själv. Ord som vänskapskorruption är flitigt förekommande. Det hänvisas till privata middagar där samtal i frågan kan ha förts. Den tidigare konservativa statsministern Erna Solberg har kallat processen för ”en liten elit som sitter och pratar”.

Partivänner. Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland och Jonas Gahr Støre.

Partivänner. Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland och Jonas Gahr Støre.

Foto: Terje Pedersen/NTB

Samtidigt finns det en lång rad ekonomer som håller fram Stoltenbergs tunga meriter. På ledarplats skriver VG på lördagen att efter åtta år som Natochef besitter Jens Stoltenberg geopolitiska kunskaper som kan bli avgörande i en tid då den rådande världsordningen är hotad. Stoltenberg var också finansminister under fyra år på 1990-talet

Jens Stoltenberg, som den här veckan lett flera möten med Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grushko, säger i en intervju med VG att han inte har några planer på att dra tillbaka sin ansökan eller själv ge sig in i debatten.

– Om jag skulle kommentera vad partier i Stortinget tycker, då skulle jag bli en del av den politiska debatten. Det varken vill jag eller bör jag. Jag kommer att förhålla mig till processen i finansdepartementet, som jag är säker på blir ordnad och genomgripande, säger Jens Stoltenberg.

Posten som riksbankschef blir ledig den 1 mars. Om Stoltenberg får jobbet har han begärt uppskov till den 1 november då hans mandatperiod som Natos generalsekreterare löper ut.

Du kanske också gillar