Hem Världen Norge planerar fristad för ”spionvalen” Hvaldimir

Norge planerar fristad för ”spionvalen” Hvaldimir

förbi admin
0 kommentar

När vitvalen Hvaldimir började leka med norska fiskebåtar och turister år 2019 blev han snabbt känd världen över.

Snabbt tätnade också mystiken kring den sällskapssjuke valen när man på den upptäckte en sele med texten ”Utrustning från S:t Petersburg”, vilket fick norska marinexperter att misstänka spioneri. Senare spekulerades det dock i om Hvaldimir i själva verket är en terapival som har rymt från en anläggning i Ryssland.

Eftersom valen är så van vid människor har han sedan dess inte fungerat bra i det vilda. Enligt naturvårdare har Hvaldimir råkat i luven med lokala laxodlare genom att spendera sin tid vid fiskenäten och äta fisken som lockas av laxmaten – vilket gjort att de vill att valen ska förflyttas till en djurpark.

Nu planerar dock den norska staten för en annan lösning.

Enligt The Guardian har en brittisk entreprenör vid namn Adam Thorpe blivit så rörd av valens historia att han nu försöker samla in pengar för att skapa världens första valreservat i öppet vatten i de norska fjordarna.

Thorpe har enligt tidningen startat välgörenhetsorganisationen OneWhale som för närvarande finansierar övervakning och skydd av Hvaldimir och tidigare har finansierat studier som gör att valreservatet kan skapas.

Entreprenören har nu fått tillstånd från den norska regeringen att upprätta valreservatet i en fjord om han kan samla in 250 000 pund för att köpa den typ av nät som krävs för att säkra området, skapa grundläggande boenden för personalen som ska övervaka reservatet och upprätta ett veterinärlaboratorium.

– Alla har blivit kära i den här valen från YouTube-virala videor, säger Adam Thorpe till The Guardian.

– Jag läste om honom i National Geographic 2019 och tyckte att det var oroande. Han har helt klart blivit tam och har en underbar personlighet. Jag tänkte, ja, om vi kunde skapa en fristad eller ett reservat, som skyddar valen från båttrafik, så betyder det att han kan fiska för sig själv och leva ett så naturligt liv som möjligt.

Reservatet skulle vara tillräckligt stort för att rymma flera valar som har tränats av människor och är vana vid fångenskap. Enligt Thorpe är målet med reservatet att valarna ska kunna lära sig interagera med varandra, jaga själva och slutligen släppas ut i naturen igen.

– Genom att berätta historien om den här valen kan vi också erbjuda ett reservat till andra tidigare fångna valar, säger han och fortsätter:

– Det finns inga laxodlingar i reservatet och det finns inga båtar som kommer in och ut, vilket eliminerar risken för propellerskador.

Läs mer:

Vitval misstänks för spionage

”Spionvalen” tränad till att hjälpa barn

Du kanske också gillar