Hem Världen Nu möts Putin och Xi Jinping – första gången sedan invasionen av Ukraina

Nu möts Putin och Xi Jinping – första gången sedan invasionen av Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Senast ledarna träffades var den 4 februari i år. Vid mötet talade ledarna om en vänskap ”utan gränser” och ett utökat samarbete.

Tre veckor senare inledde Ryssland sin invasion av Ukraina och mötte kraftiga fördömanden och sanktioner från västvärlden.

Nu möts Vladimir Putin och Xi Jinping igen i Samarkand i Uzbekistan. För Rysslands del tros syftet med mötet vara att visa att landet fortfarande är en global maktspelare, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström i Morgonstudion.

– Ryssland behöver partners som kan stötta dem när Ryssland nu håller på att bli alltmer isolerat gentemot västerländska demokratier.

Inte jämbördiga

Relationen mellan länderna har gradvis förbättrats sedan kalla kriget. Ryssland och Kina har ett omfattande säkerhetssamarbete med gemensamma militärövningar. Kina importerar också mycket olja och gas från Ryssland, en import som ökat senaste tiden.

Men det är inte två jämbördiga parter som möts i Uzebkistan. Kina är inte isolerat internationellt på samma sätt som Ryssland. Sanktionerna gör att Kina får en helt annan möjlighet att utöva makt över Ryssland, menar Tilde Lewin.

– Ryssland skulle kunna tänkas tvingas gå med på ganska ojämlika ekonomiska överenskommelser.

Det är dock oklart om det kommer att komma någon information om vad som sagts vid mötet eller några uttalanden från ledarna.

Du kanske också gillar