Hem Världen Nya dödsfall i protesterna i Iran

Nya dödsfall i protesterna i Iran

förbi admin
0 kommentar

Arbetare gick ut i strejk i Iran samtidigt som våldsamheter utbröt i flera städer mellan poliser och demonstranter.

”Kvinna, liv, frihet” – var en återkommande fras bland dem som visade sitt missnöje med styret i Teheran.

Protesterna, som är inne på sin fjärde vecka, började efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini greps av landets ökända moralpolis då hon ansågs ha brutit mot Irans strikta klädkod för kvinnor. Ett par dagar senare dödförklarades hon. Anhöriga misstänker att hon misshandlades av polis, medan iranska myndigheter hävdar att hon dog på grund av sjukdom.

Under protester på lördagen dödades två personer vid separata händelser. En man sköts ihjäl i sin bil i den kurdiska staden Sanandajk efter att ha tutat på säkerhetspolisen. I staden Mashhad dödades en ung kvinna och ett tiotal människor skadades när säkerhetsstyrkor sköt mot en grupp demonstranter för att skingra dem åt, enligt mänskliga rättighetsorganisationer.

Den ultrakonservative presidenten Ebrahim Raisi har tidigare anklagat utländska krafter för att ligga bakom protesterna.

”Hur mycket de illvilliga än försöker, så kommer det starka och hårt arbetande iranska folket att övervinna problemen”, säger han i ett uttalande på presidentens hemsida.

Du kanske också gillar