Hem Världen Nya misstänkta krigsbrott i byarna som Ryssland lämnar

Nya misstänkta krigsbrott i byarna som Ryssland lämnar

förbi admin
0 kommentar

Efter att månader av belägring brutits och polisen kan ta sig in i de återerövrade byarna, påbörjar man nu utredningarna av misstänkta krigsbrott i Charkiv-området.

Polisen befarar att fler massakrer som den i Butja ska uppdagas.

En kvinna 63-årig kvinna i byn Zaliznychne vittnar för Sky News om hur ryska soldater kom till byn, gick in i grannhuset och sköt hennes grannar, två män, i huvudet. Hon fann dem liggande i blodpölar och ringde polisen, men ryssarna hade redan avskurit byn från omvärlden.

– Det var väldigt, väldigt skrämmande. Jag vet inte varför de dödades, säger kvinnan.

Hon fick rådet att begrava männen till dess man kunde utreda fallet, som lades in i ett register. Nu har polisen tagit sig till brottsplatsen.

– Enligt vår information har det begåtts krigsbrott i nästan varje by. Vi kommer att utreda varenda ett, säger Serhij Bolvino, regionpolischefen i Charkiv till Sky News.

Kropparna efter den 63-åriga kvinnans grannar grävs upp och tas med för att undersökas av rättsläkare.

Det här är ett av flera fall som beskrivs, i ett av dem ligger en kropp kvar öppet där mannen sköts, han uppges ha varit säkerhetsvakt.

En man vittnar också om hur hans bror dödades.

– Jag vet inte varför han sköts, säger han och börjar gråta.

Under sin reträtt de senaste dagarna har ryssarna slagit ut civil infrastruktur som el- och vattenförsörjning i Charkiv-området.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar det för ”tecken på desperation” och ”rysk terror” och uppmanar väst att stämpla Ryssland som en terrorstat.

– Hus, sjukhus, skolor, kommunal infrastruktur, ryska missiler slog till mot exakt de mål som inte har något över huvud taget att göra med vår armés infrastruktur, säger han.

Sedan början av september har enligt Zelenskyj 6 000 kvadratkilometer av ukrainskt territorium i östra och södra delarna av landet återerövrats.

Ukraina ska ha tagit tillbaka kontrollen över ett 20-tal samhällen de senaste dygnen. USA:s utrikesminister Antony Blinken berömmer i ett uttalande landvinningarna.

– Vi har sett betydande framsteg, särskilt i nordost, och det är ett resultat av vårt stöd, men mest av allt är det ett resultat av ett extraordinärt mod och motståndskraft hos de ukrainska väpnade styrkorna och det ukrainska folket, säger Blinken.

Den fortsatta utvecklingen törs han dock inte uttala sig om.

Du kanske också gillar