Hem Världen Nya samtal i Belarus har inletts

Nya samtal i Belarus har inletts

förbi admin
0 kommentar

Under eftermiddagen möts delegationer från de båda länderna för tredje gången i Belarus. Strax före klockan 15 rapporterade flera nyhetsbyråer att parterna anlänt till förhandlingsplatsen nära den polska gränsen.

Förhandlingarna ska enligt samstämmiga uppgifter fokuseras på de humanitära korridorer för civila parterna verbalt har stridit om de senaste dagarna.

Inför mötet anklagade Ryssland Ukraina för att hindra humanitära korridorer, syftet skulle vara att använda civila som mänskliga sköldar.

Ukraina hade då avvisat det ryska förslag om korridorer från Kiev och Charkiv, humanitära korridorer som skulle gå till Belarus respektive Ryssland.

– Det här är inte ett acceptabelt alternativ, säger Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk och lägger till att civila inte kommer att “ta sig till Belarus och sedan ta ett plan till Ryssland”.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger till fransk tv att det ryska förslaget är hyckleri.

– Jag känner inte till många ukrainare som vill åka till Ryssland, säger han till tv-kanalen LCI.

Peskov upprepar ryska krav

Inför mötet säger också Kremls talesperson Dmitrij Peskov till Reuters att Ryssland är berett att stoppa sin offensiv med omedelbar verkan om Ukraina går med på Kremls krav.

Kraven är desamma som Ryssland tidigare ställt, bland annat att Ukraina erkänner Krim som en del av Ryssland samt att utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina blir formellt erkända. Dessutom vill man att Ukraina ska ändra landets konstitution för att slå fast att landet förhåller sig neutralt och inte ingår i något block.

– Huvudsaken är att Ukraina upphör med sina militära aktioner. Då kommer ingen att skjuta, sade Dmitrij Peskov.

Ukraina har inte officiellt svarat på uttalandet, men kraven har tidigare avvisats.

Utrikesministrar möts?

Parallellt med mötet kommer även uppgifter om att USA:s president Joe Biden ska hålla en telefonkonferens med Tysklands Olaf Scholz, Storbritanniens Boris Johnson och Frankrikes Emmanuel Macron. Det samtalet ska enligt AFP ha inletts klockan 15.30. Johnson ska även diskutera Ukraina med Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som är i London.

Såväl EU:s permanente rådsordförande Charles Michel som Indiens premiärminister Narendra Modi har under dagen pratat med Rysslands president Vladimir Putin.

Under måndagen kom också besked om att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har gått med på att träffas i Antalya i Turkiet på torsdag.

Beskedet kommer efter att president Recep Tayyip Erdogan talat med såväl Rysslands som Ukrainas presidenter.

“Möjligheten för ett sådant möte övervägs”, säger Oleh Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, till AFP.

Mötet skulle vara det första av sitt slag som Lavrov deltar i sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina.

Du kanske också gillar