Hem Världen Nya studier: Covid-19 överfördes från djur till människa

Nya studier: Covid-19 överfördes från djur till människa

förbi admin
0 kommentar

Coronavirusets ursprung har länge varit okänt. De första fallen rapporterades i Wuhan i december 2019 och redan då var en av teorierna att viruset överförts från djur till människa på djurmarknaden Huanan i Wuhan. Världshälsoorganisationen (WHO) har inte kunnat utesluta andra förklaringar, däribland att viruset tagits fram i laboratorium.

Men på tisdagen publicerades två nya studier i den vetenskapliga tidsskriften Science. De har olika infallsvinklar, men kommer båda fram till samma sak, att viruset spreds för första gången på Huananmarknaden.

I den ena studien har forskarna kartlagt när och var de första fallen inträffat för att kunna göra en analys av utbrottet. Forskarnas skriver i studien att det inte finns tillräckligt med bevis för att slå fast den exakta ursprungskällan, men att viruset spreds från djur till människa på marknaden. Dessutom visar studien på att två typer av viruset överfördes till människor.

”Alla åtta fall av covid-19 som upptäcktes innan den 20 december kom från den västra sidan av marknaden, där däggdjur såldes”, står det i studien.

Den andra studien har genom att undersöka virusets molekylära förändringar försökt slå fast hur och när det för första gången överfördes från djur till människa.

Studien visar att de första fallen av coronaviruset överfördes i två olika former, som forskarna kallar A och B. De två olika typerna tror forskarna har överförts till människan genom två olika djurarter.

Forskarna tror att den första gången som en människa drabbades av covid-19 var runt den 18 november 2019. Det ska då ha handlat om typ B, som endast har hittats hos människor som smittades på marknaden.

Kort därefter ska typ A ha överförts från djur till människa. Den varianten infekterade människor som bodde i närheten av marknaden i Wuhan.

Forskaren och medförfattaren till den första studien, Michael Worobey, menar att de nya studierna inte definitivt kan utesluta att viruset har sitt ursprung i ett labb, men att det inte är sannolikt med tanke på hur många fall som kopplas till marknaden. Det rapporterar CNN.

– Det är helt enkelt inte troligt att viruset har introducerats till människan på något annat sätt än genom djurhandel, säger Worobey till CNN.

Läs mer:

Trots sommaren – covid-19 ökar i de flesta delarna av Sverige

Fler på iva med covid-19

Flygplatsanställda manas åter bära munskydd

Du kanske också gillar