Hem Världen Nytt amerikanskt miljardstöd till Ukraina

Nytt amerikanskt miljardstöd till Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Vita huset säger att det är 21:a gången som man levererar vapen och annan utrustning sedan kriget bröt ut i februari.

Stödpaketet uppges innehålla mer av samma typ av ammunition och utrustning som redan har hjälpt ukrainska styrkor i motoffensiven i de östra delarna av landet. Enligt Vita huset ska man även bistå med utbildning.

Totalt har USA bistått med militärt stöd till Kiev till ett värde av 15 miljarder dollar sedan i februari.

Massgrav hittad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt tal på torsdagskvällen att man funnit en massgrav i staden Izium, som återtagits från ryska styrkor.

– Vi vill att världen ska veta vad den ryska ockupationen har orsakat – Butja, Mariupol, nu tyvärr, Izium, säger han i talet som i vanlig ordning lagts ut på bland annat Facebook.

Han ger inga detaljer om antalet döda eller dödsorsaker utan säger bara att mer information väntas under kommande dagar.

– De nödvändiga förfarandena har redan börjat där. Mer information – tydlig, kontrollerbar information – bör finnas tillgänglig i morgon, sade Zelenskyj på torsdagskvällen.

Lämnade Kiev

Journalister från nyhetsbyrån AP rapporterade på torsdagen att de hade besökt platsen som åsyftas. I ett skogsparti utanför Izium såg de vad som beskrivs som hundratals gravar – en del endast märkta med siffror.

Serhij Bolvinov, som är chefsutredare vid Charkivs regionala polisstyrka, uppger för Sky News att runt 440 kroppar har hittats.

Bolvinov uppger att kropparna ska undersökas som en del av en stor polisinsats, för att samla bevis för misstänkta krigsförbrytelser.

Ryska styrkor lämnade Izium och andra delar av Charkivregionen förra veckan under en ukrainsk motoffensiv. I onsdags gjorde Zelenskyj en sällsynt resa och lämnade huvudstaden Kiev för att se landets flagga hissas över Iziums stadshus.

Du kanske också gillar