Hem Världen Oligarken: Ryssarna har Stockholmssyndromet | SVT Nyheter

Oligarken: Ryssarna har Stockholmssyndromet | SVT Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Chodorkovskij blev runt millennieskiftet stormrik på sibiriska oljefält. Men efter att bland annat ha gjort politiska utspel hamnade han i onåd hos Putin, fängslades i tio år och lever nu i exil.

En anledning till att alla försök till en stark opposition hittills har misslyckats i Ryssland är att folk, liksom i många andra auktoritära länder, utvecklat sympati och empati för härskarna, menar Chodorkovskij i en intervju med The Financial Times.

Befolkningen i stort lider av Stockholmssyndromet, menar han. Uttrycket myntades efter Norrmalmstorgsdramat 1973, då flera i gisslan tog ställning för bankrånarna mot polisen.

– Brukar man höra talas om mycket opposition i diktaturer? frågar sig den forne oljemogulen retoriskt.

Tror på maktskifte via våld

Chodorkovskij verkar ändå vänta sig ett maktskifte i Ryssland – via våld. Han säger till tidningen att det kan komma via kretsen runt Putin, armén eller samhället i stort och menar att oro för detta bidrar till att Moskvaregimen inte vill beordra allmän mobilisering.

– Putin och (presidentkollegan i Belarus) Lukasjenko vågar inte ge vapen till folket. (Ukrainas president) Zelenskyj var inte rädd för sitt folk utan delade ut vapen.

– Om Putin distribuerar 40 000 automatkarbiner i Moskva kommer han inte att finnas kvar i morgon.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

En gång var han Rysslands rikaste man och hade starka band med den politiska makten. I dag verkar han i exil för ett maktskifte i Ryssland. Hör intervjun med Michail Chodorkovskij i klippet. Foto: SVT arkiv

Du kanske också gillar