Hem Världen Omfattande korruption bromsar Ukrainas väg in i EU

Omfattande korruption bromsar Ukrainas väg in i EU

förbi admin
0 kommentar

Första anblicken när man anländer till Kiev är att livet pågår som i de flesta andra städer: folk rastar sina hundar, några åker elsparkcykel, män och kvinnor smuttar på kaffe i pappmuggar på väg till jobb och skola. Kaféer och butiker är öppna.

Men runt offentliga byggnader märks att Ukraina är ett land i krig. Militärer vid avspärrningarna kontrollerar fordon och människor. I huset där president Volodymyr Zelenskyj och landets övriga ledning bor och arbetar är sandsäckar staplade runt om i byggnaden och i alla fönster.

Och när Zelenskyj och Ursula von der Leyen bjuder in till pressträff står militärer med automatvapen i dörröppningen.

Det är två lite rödögda ledare, långa arbetsdagar sätter sina spår. Båda vill att Ukraina blir en del av Europeiska unionen. Den heta frågan är hur snabbt det kan gå.

Volodymyr Zelenskyj vill ha klara besked och påminner Ursula (de två tilltalar varandra med förnamn) hur glada ukrainarna blev när landet fick status som så kallat kandidatland i EU i juni förra året.

– Ett medlemskap i EU är verkligen viktigt för vårt folk. Det motiverar oss att försvara vårt land och därmed hela Europa mot den mest antieuropeiska kraft som finns i världen. Ukrainarna på slagfält försvarar just de värden som Europa har enats kring, säger president Zelenskyj och fortsätter:

– Varje steg som förenar oss ytterligare inspirerar oss. Ett medlemskap i EU skulle mottas med samma entusiasm som när vi blev kandidatland.



Foto: Dati Bendo

Premiärminister Denys Sjmyhal framhåller att Ukrainas mål är att vara klar med medlemskapsförhandlingarna inom två år.

– Sedan förstår vi mycket väl att slutliga beslutet tas av alla nuvarande medlemmar i enighet. Och att det kan ta tid, säger han på en presskonferens på torsdagskvällen.

Det finns många i EU-kretsen som ser den tidtabellen som helt orealistisk. Till exempel har Frankrikes president Emmanuel Macron sagt att det snarare handlar om decennier innan Ukraina kan bli medlem.

För att landet ska kunna ta ytterligare ett steg i processen och börja förhandla om medlemskap krävs att man uppfyller flera villkor. I höst kommer EU-kommissionen med en skriftlig utvärdering hur arbetet går.

Ursula von der Leyen antyder att rapporten blir positiv.

– Ni gör imponerande framsteg i processen. Den är tryggt att se hur antikorruptionsbyrån är på alerten, exemplifierar hon.

EU-kommissionens ordförande syftar på att under den senaste tiden har ukrainska myndigheter ingripit mot misstänkt korruption. Zelenskyj har petat ett tiotal toppolitiker och tjänstemän i statsapparaten, bland annat på försvarsdepartementet. Även flera regionala ledare har tvingats bort.

Anklagelserna handlar exempelvis om att mat som ska till soldater vid fronten ska under försvarsdepartementets upphandling ha blivit två-tre gånger dyrare än den borde vara.

I veckan genomförde dessutom polisen husrannsakningar hos bland annat skattemyndigheten och hos en oligark. Den personen stöttade Zelenskyjs valkampanj 2019.

I Transparency Internationals färska korruptionsindex hamnar Ukraina på plats 116 av 180 rankade länder. Det är visserligen bättre än Ryssland och Belarus, men en av de lägsta i Europa och i nivå med Angola, El Salvador och Filippinerna.

Frågan är hur problemen med korruption påverkar viljan hos EU och USA att fortsätta stötta Ukraina.

EU-kommissionär Ylva Johansson.



Foto: Henrik Montgomery/TT

EU-kommissionär Ylva Johansson, som bland annat har frågor om inre säkerhet på sitt bord, tror att nyheterna de senaste veckorna stärker intrycket att Ukraina tar itu med korruption.

– Vad vi ser generellt, det gäller såväl kandidatländer som medlemsländer, är väldigt få högt uppsatta som måste gå eller att vi ser fällande domar. Förebyggande saker som att ha öppenhetsregister och strategier – det går hyggligt. Men att det blir konsekvenser ser vi mer sällan, säger hon.

Ylva Johansson är en av 15 kommissionärer som följer med Ursula von der Leyen till Kiev. De olika kommissionärerna håller arbetsmöten med sina ukrainska motparter för att underlätta samarbetet mellan Ukraina och EU. Flera nya initiativ presenterades under torsdagen, till exempel inom förnybar energi och att skapa bättre uppväxtmiljö för föräldralösa barn.

Men resan är också en markering gentemot Ryssland.

– Det är viktigt att vi åker hit nu, för att understryka att vi stöttar Ukraina så länge som det behövs, säger Ursula von det Leyen.

Utöver medlemskap och korruption diskuterades Ukrainas möjligheter att fortsätta exportera spannmål, finansiellt stöd, återuppbyggnad av landet, hur Ryssland kan ställas till svars för sina krigsbrott med mera.

Läs mer.

Flera korruptionsräder i Ukraina – myndighetschef misstänks för miljonbedrägeri

Ukraina: Putin vill ta Donbass under mars månad

Du kanske också gillar