Hem Världen ”Omöjligt att ha det öppet i dagens Ryssland”

”Omöjligt att ha det öppet i dagens Ryssland”

förbi admin
0 kommentar

I sju år levde den ”sovjetiska vätebombens fader” Andrej Sacharov i exil för sin kritik mot Sovjets invasion av Afghanistan. 1986 fick han ett samtal från Sovjetunionens sista ledare Michail Gorbatjov som bad honom att återvända till Moskva.

Efter fredspristagarens död grundade hans fru och kollegor Sacharovcenter – en organisation som skulle bevara minnet av Sovjetunionens historia av förtryck. Myndigheterna i Moskva erbjöd sig att hyra ut flera byggnader gratis till organisationen på obestämd tid. Men nu tvingas centret lämna lokalerna som de hyrt gratis i 25 år.

– Det är tveksamt om någon skulle våga hyra ut lokaler till oss. Dessutom behöver vi pengar till hyran, och det har vi inte, säger Lukasjevskij.

Sedan 2014 är Sacharovcenter stämplat som ”utländsk agent” i Ryssland. Benämningen finns i rysk lag. För att en person eller organisation ska klassas som det räcker det med att få en betalning från utlandet. I december förra året bestämdes det även att myndigheter inte får hyra ut lokaler till så kallade utländska agenter.

– Muséet kommer att stängas. Det är omöjligt att ha det öppet i dagens Ryssland, säger Lukasjevskij.

Unik mötesplats

2022 samlades hundratals personer i Sacharovcenters lokaler för att prata om oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs återvändande, och farhågor om landets återgång till totalitarismen. Men sedan Rysslands invasion av Ukraina och införandet av nya lagar som ger upp till 15 års fängelse för kritik mot den ryska armén, blev det svårare att fungera som en ”mötesplats för oliktänkare” berättar museets direktör Sergej Lukasjevskij.

– Det blev omöjligt att diskutera de viktigaste ämnena utan att nämna kriget. Men att göra det innebär att bryta mot lagen. Det medför risker för våra medarbetare och deltagare.

Fler människorättsorganisationer stängs ner

För en vecka sedan fattade en domstol i Moskva beslutet om att lägga ner Helsingforsgruppen, en av Rysslands äldsta människorättsorganisationer. Samma sak hände den ryska människorättsorganisationen Memorial för ett år sedan.

Se mer om Sacharovs arv i klippet.

Du kanske också gillar